1 Mar 2008 kl: 00:00

Fall offer för huvudjägarna!

Det finns personer som tillbringar all sin tid med att söka jobb utan att lyckas, och så finns det personer som knappt kan gå utanför dörren utan att bli erbjudna ett nytt jobb. Vad är deras hemlighet? Är de så mycket bättre än alla andra eller har de bara tur?

Att bli headhuntad är en konst och den som behärskar knepen har betydligt större möjligheter att få sitt drömjobb. Men se upp för fallgroparna. Magnus Grönblad, vd för headhuntingföretaget Hipero, beskriver processen.

– En headhuntingprocess sker i tre steg. Först kartlägger vi profilen, vilken typ av person det är vi söker. Därefter börjar vi med researcharbetet som är den tyngsta biten. Då gör vi grovjobbet, ringer upp nätverk, företag i andra branscher, kartlägger konkurrenter och så vidare för att få en bild av vilka personer som finns därute. När vi väl hittat en kandidat gör vi en telefonintervju för att se om personen matchar den profil vi söker. Vi avslöjar ingenting om företaget som gett oss uppdraget eller vilken tjänst det gäller, berättar Magnus Grönblad.

Steg två är en djupintervju som görs hos headhuntingföretaget under två tre timmar. Då tar de reda på vilka egenskaper och drivkrafter kandidaten har, och hur personen ser på ledarskap, empati och framtiden. Om han eller hon verkar passa bra för tjänsten, avslöjar headhuntingfirman företaget, vilken tjänst det gäller, samt villkoren kring jobbet.

– Sista steget är ett förutsättningslöst möte mellan företaget och kandidaten där de kan få känna på varandra. Det finns absolut inget tvång att säga ja till jobbet, kandidaten kan utan problem tacka nej till att gå vidare till ytterligare intervjuer, säger Magnus Grönblad.

Men är man körd hos er om man säger nej?

– Absolut inte. Vi kartlägger i stället varför personen tackar nej. Man kanske precis har fått ett nytt jobb eller helt enkelt är nöjd där man är. Cv:t sparar vi alltid för framtida uppdrag eftersom vi tänker långsiktigt, det kan ju dyka upp något annat längre fram.

Hur ska man göra för att bli headhuntad?

– Du måste ha en vilja att synas och det kräver ett visst arbete.

Kan man skicka ett mejl till dig?

– Jo, men ring först, det räcker inte att bara sitta och mejla. Det handlar ju om att sälja in sig själv. Ett mejl väcker ingen uppmärksamhet i det ”brus” av cv:n som skickas runt, du måste komma igenom det.

Folk bloggar om mitt uteliv. Hur ser ni på det?

– Nja, vi läser inte så många bloggar än så länge, men det kommer kanske att komma.

Vad ska jag se upp med?

– Att bli för bekväm. Du kanske är nöjd med ditt vanliga jobb och då är det lätt att du inte syns på bästa sätt. Det kräver arbete och kreativitet för att nå ut.