Få vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder!
18 Sep 2009 kl: 00:00

Få vem som helst att tycka om dig på 90 sekunder!

Bjud på ett leende!

Lättare sagt än gjort? Inte alls. Oavsett om du är på gott humör eller om du har vaknat på fel sida så kan du bjuda på ett leende. Allt du behöver göra är att stanna upp en stund innan du träffar personen och tänka på något som gör dig på gott humör. Är du nervös för att ditt leende ser tillgjort ut så öva framför spegeln.

Ett annat knep är att säga ”fantastiskt” i så många roliga, positiva, larviga och töntiga röster du orkar. Du kommer garanterat att börja fnittra. Och ditt naturliga leende kommer att smyga fram. Nästa gång du träffar någon för första gången tänk: ”Fantastiskt” så kommer ditt mest självklara leende att dyka upp

Notera personens ögonfärg

Att kolla vad personen har för färg på ögonen säkerställer att du ser personen rakt i ansiktet. Om du undviker ögonkontakt kan det tolkas som om du har något att dölja. Och det vill du ju inte. Men för guds skull stirra inte. Det kan få personen att känna sig illa till mods.

Memorera namnet

En persons namn är det käraste hon har. Säg därför hennes namn så ofta som möjligt utan att det blir uppenbart löjligt.

Bli bättre på att lyssna

Jodå, vi är alla mest intresserade av oss själva även om det är jobbigt att erkänna. Det är därför som du måste bli en aktiv lyssnare för att få folk att gilla dig. De flesta tycker om att prata om sig själva. Och när du får dem att göra det så kommer de att gilla dig.

Att lyssna är förvånansvärt enkelt, men 80 % av den mänskliga befolkningen gör det aldrig. Allt du behöver göra är att till exempel fråga: ”Vad arbetar du med?” ”Jag jobbar på ett förlag”, kanske du får som svar. ”Jaha, vad intressant, vem jobbar du för”, svarar du då. ”Bonniers”, ”Jaha, vad kul, vad gör du där då?”. Sedan lyssnar du. Och nickar aktivt. Och lyssnar igen. Kom ihåg att memorera vad personen har sagt så att du kan ge följdfrågor. På detta sätt pratar personen på tills du slutar att fråga.

När du gör såhär kommer personen att känna sig bekväm, glad, och tycka om att prata med dig, och dessutom kommer personen att börja lita på dig.

Ha ett öppet kroppsspråk

Du har säkert träffat någon som står med armarna i kors när ni ska hälsa. Ser inte det tråkigt ut? Det verkar liksom som om personen inte vill säga hej, är oåtkomlig och osäker. Att stå med händerna ihop ger samma intryck. Om du inte vet var du ska göra av händerna så håll dem bakom ryggen istället eller vid sidorna. Tänk också på att rikta ditt hjärta mot den du ska hälsa på eftersom det ger intrycket av att du är trygg och att du gärna vill träffa nya personer.

”Spegla” den andra personens gester och kroppsspråk

De flesta gillar personer som liknar dem själva. När du träffar en person första gången så lägg märke till hur den personen pratar. Om hon pratar snabbt, så pratar du också snabbt. Om personen skrattar ofta, så skrattar du också ofta. Om personen är högljudd och gestikulerar flitigt med sina händer så gör du också det. Försök att lägga märke till om hon andas djupt ner i magen eller högt upp i bröstet. Gör likadant. Det kan kännas lite löjligt de första gångerna men du kommer snabbt att märka att du och den andra personen hamnar på samma ”våglängd” när du gör så och efter ett tag kommer ditt undermedvetna att ta över och du kommer inte att ”medvetet” behöva göra det.

När du speglar en annan person kommer hon omedvetet att känna det som om ni har känt varandra hur länge som helst. Du kan till och med få personer som är arga att lugna ner sig om du gör på detta sätt. Om du speglar den arges rörelser och tonläge men säger att hon har helt rätt och att du har fel kommer du att märka att hon lugnar ner sig.

Ställ frågor som inbjuder till samtal

När du ställer frågor som börjar med: vem, vad, var, när, varför och hur så inbjuder du till samtal. Frågorna kan inte besvaras med ”Ja” eller ”Nej”. Om du däremot ställer frågor som: ”Har du varit i Norge?”, ”Är du kommunist?” eller ”Gillar du Robbie Williams?”, så kan frågorna besvaras med ”Ja” eller ”Nej”. Med andra ord: du mördar konversationen.

Slappna av och var dig själv så får du fler vänner

Ett välkänt universitet i USA har gjort en undersökning om vad som får folk att gilla andra. En sak de upptäckte var att de som försökte att ”smila sig in” eller på annat sätt inte var sig själva hade stora problem att få vänner. Försök därför att alltid vara dig själv.

Andas djupt

Känner du dig nervös inför att träffa nya människor så tag några djupa andetag, andas ut och slappna av. När du är nervös börjar du nämligen att andas högt uppe i bröstet. Det gör att din röst blir gäll och skakig. När du tar djupa andetag så blir din röst djupare och mer självsäker.