Få koll på 2014 års cv-trender
26 Jun 2014 kl: 00:00

Få koll på 2014 års cv-trender

Karriärexperten Linus Zackrisson vet vilka trender du bör ha koll på när du söker jobb 2014. Det kan nämligen vara läge att uppdatera LinkedIn-profilen, lära känna InDesign och, när tålamodet tryter, kanske googla fram ett cv-proffs.

1. LinkedIn tar över
– Det håller på att ske ett paradigmskifte inom rekrytering, där sidor för professionellt nätverkande ersätter traditionella cv:n. LinkedIn har vuxit stort i Sverige och så gott som alla rekryterare har konto där, vilket gör det allt vanligare att kandidaterna letas upp direkt genom sajten istället för via en annons.

2. Länktätt i cv:t
– Cv:t är inte längre bara en uppräkning av dina meriter. Många jobbsökare länkar till sociala medier eller en personlig sajt i cv:t, så att rekryteraren kan få en utökad bild av dig genom att ta del av information på nätet.

3. Undvik tragik – satsa på grafik
– Konkurrensen på arbetsmarknaden är hård och det är svårt att få sitt cv att sticka ut. För 15 år sedan hade många inte ens en bild i cv:t.

Nuförtiden har många jobbsökare bra koll på olika designprogram och anstränger sig för att göra cv:t till något extra.

4. Det våras för cv-proffsen
– Att skriva cv är inte enkelt, man kan vara hur kompetent som helst och ändå ha svårt att sälja sig själv. I USA har det under några år varit populärt att ta hjälp av professionella cv-skribenter när man söker jobb.  I takt med att det blir vanligare att köpa tjänster i allmänhet börjar nu samma trend synas i Sverige.

5. Högre krav hos jobbsökare
– En allmän trend inom jobbsökande är att kandidaterna är mer medvetna om allt runt omkring jobbet. Förutom stimulerande arbetsuppgifter ställer man krav på bra kollegor, utvecklingsmöjligheter, möjlighet att arbeta internationellt och att företaget ska ta ett socialt ansvar.