30 Jan 2009 kl: 00:00

Få jobb trots lågkonjunktur – 10 tips

I senaste numret av Jusektidningen delar Carl-Gustaf Leinar, vd på Trygghetsrådet, med sig av 10 tips för hur man söker jobb i lågkonjunktur.

 

1. Uppdatera ditt cv löpande. Fyll på med det som du gjort som gör dig anställningsbar.”Att du varit 20 år på samma ställe visar bara att du upprepat ett år 20 gånger.” Skriv ut vad du lyckats med, inte bara dina arbetsuppgifter och eventuell kompetensutveckling.

 

2. Se över hur du beskriver dina arbetsuppgifter – de måste vara begripliga för personer utanför den egna arbetsplatsen.

 

3. Väntar du med att söka jobb tills du är intresserad av att byta? Tänk om! Sök jobb även om du vill stanna kvar där du är. ”Du får praktisk erfarenhet, får veta ditt marknadsvärde och löneläge och kan inse vad du vill göra.”  

 

4. Fråga dina referenser vad de kommer att säga om dig. Det är viktigt att du inte tar för givet att de kommer säga bra saker, dessutom kan frågan dyka upp på en anställningsintervju.  

 

5. Vet du vad kollegorna tycker om dig – egentligen? Fråga! Din självbild stämmer inte alltid överrens med kollegornas bild av dig.

 

6. Lär dig så mycket som möjligt om arbetsplatsen du söker jobb hos. ”De flesta företag är intresserade av en enda sak – sig själva. Kan du visa kunskap och intresse för företaget har du kommit halvvägs.”  

 

7. Sök inte jobb som du egentligen inte vill ha. ”Det är som att gifta sig, det funkar bäst om båda tror på det.” Söker du ett jobb du är överkvalificerad för så förklara varför i ansökan.  

 

8. Att söka jobb tar tid – avsätt den. Ring arbetsgivare vid nio på morgonen och direkt efter lunch, då är de troligtvis inte mitt uppe i något utan kan ta tid för dig.  

 

9. Satsa inte för brett. Det finns över 600 rekryteringsföretag. Hör inte av dig till alla. Välj ut några som passar dig, och hör av dig till dem ofta istället. ”Företagen träffar varandra och pratar med varandra, att du dyker upp på sju olika ställen kanske inte är så bra.”  

 

10. Se till att hamna högt upp i listorna på olika cv-databaser genom att uppdatera ditt cv ofta. Gärna sent på fredagen så kommer de högt upp på måndag morgon när företagen går igenom dem. ”Sökfuntkionerna på sidorna är sällan bra och få rekryterare scannar fler än 1000 sökande.”