8 Sep 2009 kl: 00:00

Få jobb i en dålig ekonomi – 10 gyllene regler

Känn dig själv och marknadsför dig

Ta reda på vilka dina starka sidor, utmärkande prestationer, talanger och kunskaper är. När du har hittat alla dina styrkor är det viktigt att du kan presentera dem på bästa sätt, så kallad personlig PR. Målet är att få människor att börja tänka på hur de borde skapa ett jobb åt dig, genom att visa att du har något de vill ha eller är i behov av.

Läs mer hur du kan göra här: Snabbkurs i att göra PR för dig själv

Var påläst och informerad

Häng med i den bransch du vill arbeta inom. Läs tidningar och forum och samla på dig specifika bransch-ord och kunskap. Målet är att du ska sitta på intervjun och ha bra koll på det intervjuaren snackar om.

Gå inte på myten

Hur många har inte hört ”Nej tyvärr, vi har inga lediga jobb för tillfället”? I stället för att rycka på axlarna och konstatera att det är så – försök i alla fall få till ett möte med arbetsgivaren. Säg att du väldigt gärna skulle vilja träffa dem över en lunch eller kort möte och presentera dig själv och det du kan.

Tänk litet

Se möjligheter i små saker. Du kan förmodligen inte få drömjobbet direkt, men att tacka ja till ett sämre jobb eller lägre lön än vad du tänkt dig kanske kan leda till det i framtiden. Gör en karriärplan och sätt upp mål.

Gör överenskommelser

Nätverka och bjud på dig själv och det du kan erbjuda, se bara till att du kan hålla din del av avtalet. Tjänster kan snart bli gentjänster, kanske sitter din nya bekantskap på en kontakt som kan ge dig ett jobb?

Tänk som en konsult

Fundera på hur just du kan hjälpa företaget och vad du kan bidra med. Kom med input genom att se på verksamheten utifrån och in, något som kanske är svårt för dem som redan jobbar där.

Hitta din tävlingsinstinkt och motivation

Leta efter människor som inspirerar dig och du kan ha som förebilder eller måla upp en inre bild av hur du redan sitter på chefsstolen om det är ett sådant jobb du drömmer om. Tävla med dig själv att hela tiden bli bättre och bättre på det du redan är duktig på. Inse att du inte kan vara bäst på allt utan nischa dig.

Tänk som en ledare

Visa dina ledarskapstalanger. Även om du inte söker en chefspost uppskattas förmågan att kunna överblicka och kunna motiverar och leda människor.

Inse att du inte kan allt själv

Ödmjukhet är en viktig egenskap, i kontexten att du ska ta hjälp från andra. Be dina ärliga vänner beskriva dina bra och dåliga egenskaper, läsa igenom ditt CV eller ge input om ett beslut du ska ta.

När livet blir riktigt tufft – dra fram macheten och ta dig igenom det

Du kommer att stöta på motgångar, men det är ofta precis innan framgång som de svåraste prövningarna kommer. De som är framgångsrika är det för att de inte gav upp när det var nattsvart.