1 Apr 2009 kl: 00:00

Få drömjobbet – nätverka dig framåt

Det är ingen nyhet att de flesta jobb förmedlas genom kontakter, men att 80 procent av jobben inte annonseras ut och att 60 procent fick sitt jobb genom sitt närverk enligt en undersökning från BH Careers International kan komma som en överraskning.

 

 

Här är tipsen som gör dig till en mästare på att nätverka:

 

Börja inte för sent Helst ska du börja nätverka innan du står utan ett jobb och innan du ens behöver ett nätverk. Det är mycket lättare och känns mindre påträngande om kontakten tas före. Tyvärr brukar det vara då det finns minst tid till nätverkande, men ta tag i det direkt. Parollen ”ge först och ta sedan” fungerar oftast.

 

Inventera Som vanligt – familjen, kusiner, sysslingar, vänner, vänners bekanta, golf- eller ridpartnern. Alla kan vara vägen till drömjobbet eller känna någon som är det. Är du blyg är det också lättare att börja här, för att sedan fortsätta med okända personer.

 

Var tydlig med ditt mål En kontakt som vet mer specifikt vad du letar efter hör mer troligt av sig om den hittar ett sådant jobb. Säg inte bara ”jag vill jobba med ekonomi” – utan försök att vara mer konkret, till exempel redovisning på ett större företag etc. Sedan kan du alltid lägga till ”men hör du om något annat ekonomijobb får du gärna höra av dig” . Nätverkandet behöver inte bara handla om jobb, att hitta en mentor eller konsult kan också vara ett mål.

 

Hitta guldkornen Sök dig till ställen där du och personen har ett gemensamt intresse (golf/ridning/segling/schack) eller gå kurser som ambitiösa människor söker sig till. Kolla av om de skulle passa i ditt nätverk och lämna ditt visitkort. Mässor, föreläsningar och mingel är andra tips på bra tillfällen.

 

Visa intresse Låt personen du träffar få ta plats och var intresserad av den. Sippar du på din drink och samtidigt tittar på allt annat än personen när den pratar kan du slå dig i backen på att det inte leder någonvart. Cyniskt eller inte, människor tycker om att prata om sig själva. Sedan ska du inte glömma bort att i alla fall presentera dig och göra så att personen kommer ihåg dig – på ett bra sätt.

 

Var dig själv Är du blyg så försök inte att bli den mest extroverta personen i rummet, det kommer bara att kännas falskt.

 

Ta hjälp Med internet blir nätverkande mycket lättare – nätverkssajter som Shortcut till exempel – både för att hitta intressanta personer och att hålla kontakten.

 

Sätt mål Liksom med allt annat hjälper ett mål dig att fortsätta framåt – exempelvis att ta kontakt en ny person i veckan och underhålla två gamla.

 

Håll kontakten Vad skulle du tycka om en person som bara ringer dig när den behöver en tjänst? Precis. Därför är det viktigt att underhålla sitt nätverk, kanske ta en fika eller skicka iväg ett mejl då och då. En kontakt behöver inte vara tidskrävande eller nära. I detta fallet räcker oftast en ytlig relation.

 

Skicka vidare Glöm inte bort att du kan presentera personer i ditt nätverk för varandra. Förutom detta är information alltid uppskattat – exempelvis en artikel eller rapport personen skulle vara intresserad av.

 

Analysera Att hålla kontakt med 100 personer är inte lätt, försök därför analysera vilka du tror kommer att bli viktiga inom en snar framtid eller längre fram. Och det går tyvärr inte att hjälpa alla som ber om en tjänst.

 

Närmast först Försök hellre ta hjälp av en nära kontakt än en avlägsen.

 

Dammsug ibland Förutom att hålla kontakten med personer kan du ibland kolla av om de har hört talas om något nytt jobb så de inte glömmer bort att du letar.