17 Jul 2012 kl: 00:00

Expertsvar: Undvika blackout på intervjun?

Frågan:

”Jag söker jobb och har fått komma på flera intervjuer. Jag är duktig på att uttrycka mig i skrift och har fått beröm för mitt CV och mina brev, men när det kommer till arbetsintervjun blir jag jättenervös.

 

Flera gånger har jag fått som mini-blackouts när jag ska svara på rekryterarens frågor, även fast jag förberett mig noga kan jag inte få fram nått bra svar. Det är jättefrustrerande och jag känner inte att jag kommer till min rätt. Hur kan jag komma ur den negativa intervju-spiralen?”

 

 

Expertsvar – retorikexperten Jennie:

Hej där!
Det är många som har samma funderingar som du. En intervju är en utsatt situation där språket och din kommunikation har stor betydelse för din framtid.

Toppen att du förbereder dig noga! Går det att förbereda mer? Kan du ge en kompis uppdraget att agera intervjuare och peppra dig med frågor? Känn efter om det är några särskilda frågor som ger dig miniblackoutsen. För många är utmanande frågor där man behöver argumentera tuffa att få. Till exempel: ”Varför tycker du att vi ska anställa dig?” eller ”Hur kommer dina tidigare erfarenheter oss till nytta?”. Just att stå upp för sig själv är lite väl äventyrligt för många av oss. Så öva, öva, öva!

 

Övning ger färdighet och självkännedom. Får du de här blackoutsen i andra situationer också? När då? Vad har de gemensamt med intervjusituationen? Se om du kan byta ut tankar eller mönster för att komma förbi ditt hinder.

Be din kompis vara ärlig och säga precis det han/hon ser händer med dig. Det kan kännas obehagligt men är nyckeln till utveckling.

I själva intervjun så kan du ta ett par sekunders paus innan du svarar, så du verkligen har tänkt efter vad du vill säga. En kort tystnad ger ett skärpt och noggrannt intryck om det används med måtta.

Kom också ihåg att en rekryterare gärna vill se fler sidor av dig under intervjun och kanske sätter lite press för att se var din gräns går.
Jennie, retorikexpert Shortcut

 

 

 

Jennie Gotsis

Jennie Gotsis kan svara på dina frågor kring retorik: hjälpa dig att ta fram relevanta argument, skapa en presentation som åhörarna minns och se till att du kan göra ditt bästa intryck, vilken situation det än gäller.

» Läs fler frågor Jennie har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

Jag sökte ett jobb som chef där chefskapet även innebär att vara operativ. Arbetsuppgifter som ingen annan har på arbetsplatsen. Mina tidigare erfarenheter som chef är 1 år och med något färre medarbetare. När jag inte ens kom till intervju fr…
Hej Anki! Jag har alltid varit överviktig, och utseendemässigt har jag inte tyckte det har varit ett problem. Men min sambo är orolig och rent logiskt vet jag ju att fetma tär på hälsan och att det kommer bli problem när jag blir äldre. …
Hej! Jag jobbar som konsult på en medelstor konsultfirma i den ena av landets två största städer, och har nu vid 50 års ålder överraskande blivit erbjuden att leda etablering av ett lokalkontor den andra av landets två största städer. Planen är a…

 

 

 

LÄS ELLER STÄLL DIN EGEN FRÅGA:

”Är CV på video en bra idé?”, ”Hur tar jag upp lönefrågan på intervjun?” ”Hur får jag respekt av mina medarbetare?”
» Läs senaste expertsvaren och ställ en fråga här

 

Alla medlemmar kan läsa expertsvaren men endast premiummedlemmar kan ställa frågor till experterna.

Inte premiummedlem? Bli det här!