Expertsvar: Ta upp jobbig situation med chefen?
20 Dec 2011 kl: 00:00

Expertsvar: Ta upp jobbig situation med chefen?

Frågan:

”Jag jobbar på en liten arbetsplats. Min chef är väldigt snäll, kanske lite för snäll. Han blir lätt lite lamslagen och verkar ha svårt att sätta ner foten och sätta gränser. Därför får jag ofta gå in och ta ansvar för att få saker gjorda. Jag har inget emot det extra ansvaret, och tycker att skönt när vi får saker gjorda, men jag är rädd att mina kollegor ska uppfatta mig som ”bossig”. Hur ska jag hantera situationen?”

 

 

Expertsvar – ledarskapsexperten Klara:

Jag tycker inte du ska vara orolig för att de andra upplever dig som bossig så länge du trivs med att ta den roll du tar. Dock tycker jag att du ska förväntningsavklara med chefen och kollegorna. Finns det något sätt du kan göra det på? Det är viktigt att du inte går in och gör mer än vad som förväntas av dig utan att ha fått det formella mandatet.

 

Kanske kan du på ett bra sätt beskriva hur du ser situationen och fråga om han ser det på samma sätt. Att du upplever honom som otydlig ibland och att du känner att det får dig att vilja gå in och styra upp.

 

Fråga hur han har det. Kanske är det helt okej med honom? Fråga om ni kan hjälpas åt och hur ni ska göra det och prata ihop er om hur detta också kan kommuniceras på ett bra sätt till kollegorna. De kanske tycker det är underbart att du tar den här rollen, eller inte, i vilket fall behöver ni prata om det.

 

Jag tycker att ditt förhållningssätt i första hand ska vara: Hur gör jag min chef bra? Antagligen är det genom att tala klartext med honom om den situation ni är i.

Lycka till!
Klara, ledarskapsexpert Shortcut

 

 

Klara Adolphson

Klara Adolphson är 35 år, kaospilot, författare, småbarnsmamma och ledarskapskonsult på Sveriges chefsorganisation Ledarna.
− Jag kan hjälpa dig som har funderingar kring ledarskap och jämställdhet. Jag är bra på att peppa, ge perspektiv på saker och se ordningen i kaos.

» Läs fler frågor Klara har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

Mini-blackout på intervjun

”Flera gånger har jag fått som mini-blackouts även fast jag förberett mig noga kan jag inte få fram nått bra svar.”
» Knepen för att klara av att leverera, även under press

 

Vad borde jag få i lön?
”Jag ska på intervju för en tjänst inom min kommun. Branchen är helt ny för mig. Jag ska bygga upp och driva ett effektivt kundcenter ”

» Din lön beror på vilken komun det gäller

 

Hur får jag igång en frukostvana?
”Jag äter i princip aldrig frukost, dricker möjligtvis en kopp kaffe i farten men inte mer.”
» Frukostens fördelar och hur du börjar

 

Går det att stoppa tiden?
”Det känns som att måndagsångesten knappt hunnit greppa tag i en innan fredagen är där igen.”
» Så minskar du stressen och får ut mer av din vardag

 

 

LÄS ELLER STÄLL DIN EGEN FRÅGA:

”Hur hanterar jag min nya ledar-position?”, ”Ångrar mitt jobbyte!” eller ”Mini-blackout på intervjun?”
» Läs senaste expertsvaren och ställ en fråga här

 

Alla medlemmar kan läsa expertsvaren men endast premiummedlemmar kan ställa frågor till experterna.

Inte premiummedlem? Bli det här!

 

Jennie Gotsis kan svara på dina frågor kring argumentation, presentationsteknik och framträdande.
− Retorik är min passion och jag har i sju år drivit mitt företag Tala Tydligt där jag tränar dig i att vara beredd även när du inte är förberedd, berättar hon.