22 Maj 2012 kl: 00:00

Expertsvar: Seg dator – vad ska jag gör?

Frågan:

”Hej Johan! Min dator är galet seg, jag kan knappt titta på Youtube-klipp utan att de hackar, film är bara att glömma och har jag för många flikar öppna samtidigt i webbläsaren så kan jag knappt jobba. Har du några tips på vad jag kan göra?

Min laptop är väl snart 3 år och har använts mycket, är den döende? Eller finns det livsuppehållande åtgärder?
Tack!”/Leo

 

 

Expertsvar – IT-experten Johan:

Hej Leo!

Datorer blir ofta långsamma efter några år när de använts mycket. Det kan ha flera orsaker men ofta beror det på att det med tiden har installerats program som startar upp varje gång datorn startas och som nu ligger och tar plats i datorns internminne.

 

Det finns fyra vägar att gå:
1. Rensa bort gamla program som inte används. Tyvärr krävs ofta stor kunskap för att verkligen få bort alla program ordentligt.
2. Installera mer internminne. Hjälper oftast bara temporärt eftersom minnet ofta fylls upp redan efter några månaders användning igen.
3. Ominstallation av datorn. Kräver kunskap
4. Köpa ny dator

Jag rekommenderar lösning nr 3 om du själv är datorkunning eller känner någon som är det. Resultatet av en ominstallation brukar bli bra om datorn inte är väldigt gammal.

Jag rekommenderar lösning nr 4 om du inte själv är datorkunnig eller känner någon som är det.
Om man behöver ta in en konsult för att fixa lösning 1-3 blir det onödigt dyrt, då kan man lika bra köpa en ny dator.

Mvh
Johan, IT-expert Shortcut

 

 

Johan Andersson

Johan Andersson kan svara på både enklare frågor av typen: ”Min dator är seg, vad kan jag göra?” till komplexa frågor om nätverksuppbyggnad, onlinebackuplösningar eller system för e-posthantering. Han är gymnasieingenjör och har läst systemvetenskap

» Läs fler frågor Johan har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

Hej Astrid! Är en arbetssökande nu sedan drygt 6 månader. Har sökt över 100-talet jobb. Jag har gjort allt det som man kan tänka sig för att hitta en anställning. Jag har sökt på annonser, nätverkat, skickat intresseanmälningar mm. Nu har …
Jag har haft för mycket att göra på jobbet under ett års tid och kört för hårt på fritiden. Allt bara roligt, men även mycket roligt blir för mycket. Så nu är min stressnivå väldigt hög. Min rädsla är att inte lyckas hitta balansen, hur gör ja…
Hej igen Johan! STORT tack för snabbt svar. Men jag hittar inte under kontrollpanelen/mappalternativ? Det jag är ute efter är alltså följande: Idag när jag öppnar en mapp vill jag att den ska sorteras så senast modifierade fil visas först…

 

 

LÄS ELLER STÄLL DIN EGEN FRÅGA:

”Hur mycket borde jag få i lön?”, ”Hur får jag mer tid?” eller ”Hur lyckas jag med Mindfulness?”
» Läs senaste expertsvaren och ställ en fråga här

 

Alla medlemmar kan läsa expertsvaren men endast premiummedlemmar kan ställa frågor till experterna.

Inte premiummedlem? Bli det här!