Expertsvar: ”När okej med shorts på jobbet?”
19 Apr 2013 kl: 00:00

Expertsvar: ”När okej med shorts på jobbet?”

Frågan:


Hej!
Det börjar närma sig shorts- och klänningsäsong och jag har funderat mycket över detta. Varför är det okej att kvinnor visar benen på jobbet när alla tittar snett på en kille som går i shorts?

Hur ska jag, som man, tänka egentligen? Det är ju galet varmt att gå i långbyxor ibland på sommaren. Vilka arbetsplatser accepterar egentligen bara mansben? Ser fram emot ett svar!

/E

 

Expertsvar – stilexperten Kristina:

Hej och tack för en mycket bra och aktuell fråga.
Att det är mer okej för kvinnor att visa benen beror på att kjol och klänning är ”inarbetade” plagg i en kvinnas garderob. Kjol- och klänningslängden har varierat över tid men vi är helt enkelt mer vana att se bara kvinnoben än mansben, speciellt på jobbet.

En huvudregel när det kommer till kläder är att de alltid i viss mån måste väljas med hänsyn till omgivningen. Nakna mansben kan på en arbetsplats upplevas för intimt. Vi är helt enkelt inte vana att se håriga mansben i den miljön och förväntar oss kanske inte heller att göra det.

Shorts är ett väldigt bra plagg men det måste bäras i rätt sammanhang. Min bestämda åsikt är att shorts aldrig ska användas inomhus och de flesta av oss jobbar just inomhus. Jag tror att det är extremt få arbetsplatser som godkänner shorts på arbetet. Där det kan vara accepterat är budfirmor, brevbärare och kanske mindre kontor där man inte dagligdags har kontakt med kunder, leverantörer eller samarbetspartners.

Jag förstår att det ibland kan vara varmt med långbyxor. Men det finns tunna varianter som fungerar utmärkt. Till exempel tunna chinos med lite lösare passform. Bär dessa hellånga eller så väljer du att vika upp dem lite. Snyggt med skjorta eller t-shirt + kavaj till, beroende på klädkoden på arbetsplatsen.

Med hopp om en varm och stilsäker sommar!

Kristina Söderqvist, stilexpert