Expertsvar: Jobbig chef – vad ska jag göra?
10 Apr 2012 kl: 00:00

Expertsvar: Jobbig chef – vad ska jag göra?

Frågan:

”Min chef är mycket detaljkontrollerande och ifrågasätter mina idéer och förslag till lösningar. Detta trots att jag anställdes tack vare min erfarenhet.

 

Jag känner att det påverkar min energi och motivation för arbetet och kommer att se mig om efter andra jobb om inget ändras. Hur ska jag göra?”

 

 

 

Expertsvar – ledarskapsexperten Karin:

Det är inget ovanligt att förväntningarna på en roll – både från den nyanställdes och arbetsgivarens sida, upplevs som annorlunda i verkligheten. Det är svårt att stämma av alla parametrar under anställningsintervjuer, och det är naturligt att man då känner att det är svårt att ”kritiskt granska” en potentiell chef och arbetsgivare. Under intervjuerna är det dock förnuftigt att ställa frågor både om arbetsmiljö, kultur och vad som är utmärkande drag hos chefen.

 

I din situation är det viktigt med rak kommunikation och öppenhet kring din upplevelse av samarbetet med din chef. Boka ett möte, och förbered dig genom att spalta upp förväntningar på rollen (självständighet under ansvar, din drivkraft och erfarenhet som du vill bidra med och som du upplever var en av anledningarna till att du fick jobbet). Berätta sedan sakligt hur du upplever det idag.

 

Det är inte fel att berätta att det får dig att tappa motivation. Lika viktigt är att du tryggar din chef att du vill att det ska fungera i din nya roll. Berätta vad du behöver för att göra ett bra arbete och för att lyckas. Låt sedan din chef reflektera över det du sagt och öppna upp för denne att komma med förslag på hur er dialog och samarbete kan se ut framöver. Föreslå gärna regelbundna avstämningsmöten, varje vecka i början, och mer sällan efter hand. Lycka till!
Karin, ledarskapsexpert Shortcut

 

 

 

Karin Hedberg

Har du problem med chefen eller funderar på hur du ska göra för att själv bli chef? Då är Shortcuts ledarskapsexpert Karin Hedberg rätt person att ställa din fråga till. Hon har bred erfarenhet av att vara ledare och har jobbat med rekrytering och chefsurval.

» Läs fler frågor Karin har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

Jag har precis klivit in i min första chefsroll och vill såklart lyckas i mitt jobb. Den grupp jag leder är seniora och vana att arbeta självständigt. Jag misstänker att de tycker att jag är för ung för att ha blivit deras chef …
Jag har varit på några arbetsintervjuer nu och har kommit i det läget att jag ska bestämma mig för en av tjänsterna. Till december kommer jag och min fästmö gifta oss utomlands och då kommer vi behöva ta ca 4 veckor ledigt. Beräknat da…
Har du några tips på hur jag själv kan lägga upp ett effektivitets-bootcamp? Vilka punkter/arbetstänk behöver jag gå igenom?