Expertsvar: Hur får jag respekt från medarbetaren?
11 Okt 2011 kl: 00:00

Expertsvar: Hur får jag respekt från medarbetaren?

Frågan:

”Jag har en medarbetare som är duktig men som har en attityd att lyfta fram sig själv och leta efter fel i organisationen. Företaget är litet, vi är ca 30 anställda. Jag har en bred roll som CFO med både ekonomi, admin och HR och jag leder en liten grupp på tre personer. Det är jag som är chef och medlem i ledningsgrupp, men jag har svårt att stå upp inför denna person som ständigt hoppar på mig om uppgifter som jag inte följt upp eller återkommit till. Det känns som det är hon som är min chef och inte tvärtom till saken hör att hon även är skyddsombud och att övriga chefer även backar för henne.

Försöker jag säga ifrån blir det konflikt och hon påstår att jag mobbar, men det är ju tvärtom jag känner mig mobbad.

Min chef stöttar mig, men hjälper mig inte, vad ska jag göra söka hjälp gå på kurs och hur mycket ska jag strida. Ge mig ett gott råd i denna tröttsamma situation”

 

 

 

Expertsvar – Ledarskapsexperten Klara:

Det här är en återkommande fråga som jag brukar få. Du är alltså inte ensam om att uppleva att som chef bli ifrågasatt på detta sätt av en medarbetare.

Det som jag tycker är värst i din berättelse, är att du inte får uppbackning av din egen chef och chefskollegor. Det här är också tyvärr ett mönster som går igen hos dem som vänder sig till mig och vill ha råd.

Du skulle behöva hjälp att distansiera dig från situationen och vända den med en person som kan backa upp dig och hjälpa dig att hitta ett förhållningssätt. Du kan ju inte ändra på din medarbetare, men du kan få hjälp att hitta ett sätt att förhålla dig till denne.

Du skulle också behöva ställa krav på din chef och chefskollegor att stötta dig i ditt ledarskap. Ledarskapet i organisationen har ni ju ansvar för tillsammans så de kan inte ducka när du har problem.

Så sök upp en duktig chefscoach, det är mitt råd. Du behöver kanske inte gå dit så många gånger, antagligen har du lösningen i dig, du behöver bara få möjlighet att formulera den för dig själv!

Lycka till!
Klara, Ledarskapsexpert Shortcut

 

 

Klara Adolphson

Klara Adolphson är kaospilot, småbarnsmamma och ledarskapskonsult på Sveriges chefsorganisation Ledarna. Hon arbetar bland annat med utnämningen Framtidens kvinnliga ledare som Ledarna och Shortcut gör ihop varje år. I augusti 2010 släppte hon sin andra bok, Chef kan du vara själv!.

» Läs fler frågor Klara har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

 

Erfarenhet genom att jobba gratis?
”Jag funderar på att utvärdera ett projekt kostnadsfritt. Tror du det ökar mina chanser att få ett jobb i utvärdering?”.
» Så drar du fördel av att arbeta gratis

 

Hur får jag ordning i mailen?
”Stressen har gjort att jag bara sparat alla mina filer på skrivbordet och min inbox består av säkert 400 mail”.
» Tipsen som ger dig ordning i datorn

 

Vad är skäligt konsultarvode?

”Jag har fått erbjudande att vara extern konsult till ett företag inom arbetsmiljö. Vad är ett skäligt arvode?”.
» Tänk såhär när du besämmer ditt arvode

 

Var hittar jag roliga jobb?
”Jag hittar inga roliga jobb och det finns inte så många nya ute i min bransch på ams. Vart ska jag leta?”.

» Här hittar du jobben

 

 

 

LÄS ELLER STÄLL DIN EGEN FRÅGA:

”Hur mycket borde jag få i lön?”, ”Nytt jobb och graviditet?” eller ”Är CV på video en bra idé?”
» Läs senaste expertsvaren och ställ en fråga här

 

Alla medlemmar kan läsa expertsvaren men endast premiummedlemmar kan ställa frågor till experterna.

Inte premiummedlem? Bli det här!