Expertsvar: Hur få någon att ta egna initiativ?
26 Okt 2012 kl: 00:00

Expertsvar: Hur få någon att ta egna initiativ?

Frågan:

”Jag undrar hur man som ledare får osjälvständiga individer att komma med egna initiativ, att ta egna beslut och våga komma på och genomföra egna idéer?

Det pratas alltid om chefer som lägger sig i för mycket och detaljstyr men om det inte är för att man vill utan för att ingenting annars blir gjort – hur löser man det?”

 

 

 

Expertsvar – ledarskapsexperten Karin:

Bra fråga, som är lite svår att svara på då jag inte vet vilken verksamhet eller roller du hanterar. En chef ska ”lägga sig i” sina medarbetares arbete ur den synvinkeln att du ska veta vad de gör och hur deras vardag ser ut. De å andra sidan ska veta vad som förväntas av dem, både det operativa arbetet och attityden.

 

Vet du som chef att personalen vet hur de förväntas agera och vara på jobbet? Om inte, kommunicera det. När det gäller beteende kan du prata om det i grupp, då blir det transparent och ofarligt. Diskutera och berätta vilket beteende du förväntar dig och uppskattar och ge exempel på varför.

Om du redan är trygg med att alla vet vad som förväntas, men att de ändå inte agerar självständigt, då behöver du konfrontera dem. Detta gör du i enrum.

Du behöver också ge personalen ansvar (delegera) och sedan ställa dig bakom och stötta. Avvik inte från att att följa upp och ”kontrollera” vad de gör – det är inget negativt utan speglar snarare ett modernt ledarskap där chefen är delaktig och bryr sig.

För inspiration om motivation, läs ”Why we do what we do-understanding self motivation” av Ceci och Flaste.

Varmt lycka till!
Karin, ledarskapsexpert Shortcut

 

 

Karin Hedberg

Har du problem med chefen eller funderar på hur du ska göra för att själv bli chef? Då är Shortcuts ledarskapsexpert Karin Hedberg rätt person att ställa din fråga till. Hon har bred erfarenhet av att vara ledare och har jobbat med rekrytering och chefsurval.

» Läs fler frågor Karin har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

Hej Johan! Jag har precis skaffat en Ipad men har lite problem att få igång den mot mitt trådlösa nätverk. Den hittar routern och jag får skriva in lösenordet men den kopplar ändå inte upp sig. Kan det vara någon Ipad-inställning som jag missa…
Hej Kristina! Jag hör till en av de som fryser för jämnan på vintern. Det har resulterat i att de enda vinterjackorna i min garderob är stora dunjackor och typ skidjackor. Varmt, men inte alltid det snyggaste alternativet till jobbet. Kanske ha…
Vi vet ju att det där med att multitaska inte är effektivt. Men jag har ofta upplevt att det också blir mycket spilltid om jag bara får jobba med en enda uppgift åt gången, dels för att det kan bli väntetider om man t.ex. behöver kontakta någon an…