Expertsvar: Få chefsjobb utan erfarenhet?
21 Aug 2012 kl: 00:00

Expertsvar: Få chefsjobb utan erfarenhet?

Frågan:

”Jag sökte ett jobb som chef där chefskapet även innebär att vara operativ. Arbetsuppgifter som ingen annan har på arbetsplatsen. Mina tidigare erfarenheter som chef är 1 år och med något färre medarbetare.

När jag inte ens kom till intervju frågade jag rekryteringsfirman varför. Svaret var att jag operativt hade alla kompetenser de sökte, men saknade chefserfarenhet i den omfattning de önskade.

Min fråga blir då: Hur får jag den erfarenheten om jag inte är intressant för en chefroll pga att jag saknar det? Det känns lite som ett moment 22.”

 

 

 

Expertsvar – ledarskapsexperten Karin:

Jag har själv arbetat med chefsrekrytering och min ståndpunkt är att det inte är självklart att en person presterar bättre om man rekryteras ”i sidled” utan att det ofta blir bättre att flyttas upp en position. Det du skriver om vittnar om att rekryterande chef inte vågade titta på din potential för rollen utan istället hade ett visst antal år som chef som skallkrav. Det är väldigt vanligt tyvärr.

Mitt råd till dig är att tänka strategiskt och göra upp en långsiktig plan. Hur viktigt är det att bli chef? Kan du tänka dig att kliva in i en lättare chefsroll, t ex teamledare, för att bygga din erfarenhet? Ofta är det lättare till chefsjobb om du stannar kvar på det företag där du redan har ett track record. Branscherfarenhet kan vara viktigt när företag rekryterar chefer, sök därför chefsjobb där du kan uppvisa en specialistkunskap.

Boka ockå ett möte med din chef och berätta om din plan. En chans kan vara att du kliver in som projektledare, det är meriterande för chefsroller.
Ett sista råd är att du övar på att kommunicera din potential som chef. Du behöver kunna övertyga rekryterare och rekryterande chefer om din lämplighet till ett ledarskap, trots kort erfarenhet.

Varmt lycka till!
Karin, ledarskapsexpert Shortcut

 

 

Karin Hedberg

Har du problem med chefen eller funderar på hur du ska göra för att själv bli chef? Då är Shortcuts ledarskapsexpert Karin Hedberg rätt person att ställa din fråga till. Hon har bred erfarenhet av att vara ledare och har jobbat med rekrytering och chefsurval.

» Läs fler frågor Karin har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

Jag har precis klivit in i min första chefsroll och vill såklart lyckas i mitt jobb. Den grupp jag leder är seniora och vana att arbeta självständigt. Jag misstänker att de tycker att jag är för ung för att ha blivit deras chef …
Jag har varit på några arbetsintervjuer nu och har kommit i det läget att jag ska bestämma mig för en av tjänsterna. Till december kommer jag och min fästmö gifta oss utomlands och då kommer vi behöva ta ca 4 veckor ledigt. Beräknat da…
Har du några tips på hur jag själv kan lägga upp ett effektivitets-bootcamp? Vilka punkter/arbetstänk behöver jag gå igenom?