Expertsvar: Chef över kompisar – fallgropar?
12 Jun 2012 kl: 00:00

Expertsvar: Chef över kompisar – fallgropar?

Frågan:

”Min gruppchef ska gå hem på föräldraledighet har jag blivit erbjuden att vikariera i hans ställe. Det innebär att jag kommer att få direkt personalansvar för mina arbetskamrater under 7 månader.

Jag känner mig osäker på hur det kommer att kännas att bestämma över mina kollegor och hur det kommer att bli när jag ska återgå till min gamla roll när vår chef kommer tillbaka. Tips tack!”

 

 

 

Expertsvar – ledarskapsexperten Karin:

Väldigt många chefer har inlett sin ledarkarriär genom att bli chef över fd kollegor. Svårigheterna varierar och visst finns det fallgropar!

 

Jag rekommenderar dig att ta en diskussion med HR och med din chef innan han försvinner på föräldraledighet. Berätta att du ser vikariatet som en stor och spännande utmaning (om du gör det!) och att du har funderat över vad som händer när vikariatet tar slut.

Det kan vara bra att flagga för om du är intresserad av att bli chef permanent om vikariatet går bra. Fråga vilka möjligheter de ser och hur er dialog kommer att se ut när vikariatet närmar sig sitt slut. När det gäller själva uppdraget kan det vara bra att koncentrera dig på ditt uppdrag som gruppchef istället för att vara kompis.

 

Det kommer att innebära att du måste isolera dig lite från gruppen och söka vänner utanför din grupp. Det kommer att kännas ensamt men det är en del av ledarrollen. Du får fundera över om det är värt det och vad som motiverar dig.

Lycka till!
Karin, ledarskapsexpert Shortcut

 

 

 

Karin Hedberg

Har du problem med chefen eller funderar på hur du ska göra för att själv bli chef? Då är Shortcuts ledarskapsexpert Karin Hedberg rätt person att ställa din fråga till. Hon har bred erfarenhet av att vara ledare och har jobbat med rekrytering och chefsurval.

» Läs fler frågor Karin har svarat på eller ställ din egen här

 

 

 

LÄS FLER EXPERTSVAR HÄR:

Hej Anki! Det är snart maj, och jag börjar få lite panik (som vanligt) inför den kommande badsäsongen. Jag vill förlora mina trivselkilon (ca 5-6kg) och bli lite fastare – vilken sorts träning och kost ska jag satsa på? Ska jag äta något spe…
Hej Håkan! Tack för att du tar dig tid och svara på min fråga, läser alltid dina svar här på Shortcut! Jag håller på att leta nytt jobb just nu och funderar en hel del på ärlighet… Ska man berätta om saker som kan ställa till med problem för…
Hej Maria! Jag tror att jag inte är ensam om att ha det här problemet – men jag skjuter nästan alltid upp jobbiga uppgifter så länge det går. Jag blir tokig på mig själv för till slut blir jag alltid jättestressad av det och det går åt mass…

 

LÄS ELLER STÄLL DIN EGEN FRÅGA:

”Är CV på video en bra idé?”, ”Hur tar jag upp lönefrågan på intervjun?” ”Hur får jag respekt av mina medarbetare?”
» Läs senaste expertsvaren och ställ en fråga här

 

Alla medlemmar kan läsa expertsvaren men endast premiummedlemmar kan ställa frågor till experterna.

Inte premiummedlem? Bli det här!