9 Mar 2011 kl: 00:00

Experterna: Då kommer våren!

Äntligen börjar man kunna se ljuset i tunneln. Vårtecknen blir fler och fler – snart brister knopparna, det är inte längre becksvart när man går till jobbet och vinterjackan börjar kännas tung och varm. Men visst skulle man vilja ha ett mer exakt datum för vårens ankomst? Shortcut frågar därför några experter:

 

När kommer våren egentligen?

 

Linnea Rehn, SMHI: Då kommer vårenLinnea Rehn, meterolog på SMHI:
– Enligt SMHI:s definition är det vår då dygnets medeltemperatur har legat över noll grader i minst sju dygn i följd. Normalt brukar våren anlända till Kiruna omkring 1 maj, Östersund 11 april, Stockholm 16 mars och Malmö 22 februari. Personligen tycker jag att den definitionen är lite tråkig. När jag bodde i Norrland var det vår enligt mig när vi kunde sitta ute i snödrivan och grilla korv i dagsljuset. Nu när jag bor i Norrköping tycker jag att uteserveringarna är ett säkert vårtecken!

 

 

Wilhelm Axling, astrolog: Då kommer vårenWilhelm Axling, astrolog på Himlaord.nu:
– Om du frågar mig som astrolog så svarar jag tveklöst den 21 mars, samma dygn som solen går in i vädurens tecken. Inom astrologin symboliserar väduren dessutom ”nystart” i alla tänkbara former. Människor födda i detta tecken har något av en frisk fläkt över sig. De är alltid på gång och ständigt på språng. Precis som våren är de på väg att brista ut i liv och lust. Och här talar jag sannerligen av egen erfarenhet, eftersom jag själv råkar vara född i detta stjärntecken!

 

 

Ann-Sofie Johansson, H&M: Då kommer vårenAnn-Sofie Johansson, chefsdesigner på H&M:
– På H&M var butikerna fyllda med vårens mode redan i januari, allt för att man även denna säsong ska kunna uppdatera och förnya sin personliga stil. Vårens mode har influenser från 70-talet, och vi ser mycket långa längder och färger som blått och beige med accenter i bland annat gult. Denimplagg ligger kvar starkt i modebilden. Och samtidigt som alla vårens modeplagg anlände, så har vi på design­avdelningen redan börjat blicka framåt mot våren 2012. (Foto: Mattias Bardå, H&M)