Expertens tips: Så klär du dig rätt på jobbintervjun
6 Okt 2017 kl: 00:00

Expertens tips: Så klär du dig rätt på jobbintervjun

Vissa ägnar timmar åt att tänka, shoppa, prova och tänka om igen – andra hafsar ihop en outfit i sista stund innan anställningsintervjun. Med några enkla knep kan du lägga dig någonstans mittemellan och hitta en genomtänkt, passande klädsel.

– Den rekryterande parten intervjuar i regel många kandidater och rätt klädsel inger det förtroende som kan vara skillnaden mellan två på pappret lika kompetenta sökanden, säger Oscar Arrsjö, författare och herrmodeexpert som bland annat är känd från TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

– Våra hjärnor tänker primärt i bilder. När det efter genomförda intervjuer är dags att välja kandidat dyker minnesbilder på personerna upp i de beslutsfattandes huvuden, och de kommer att se dig i de kläder du bar när ni träffades. Se till att den bild de får upp är så fördelaktig som möjligt.

I boken ”Klä dig för framgång” ger Oscar sina bästa tips för hur kläderna kan lyfta dig i olika situationer och hjälpa dig att nå dina mål – oavsett om det handlar om att landa drömjobbet, lyckas med säljpitchen eller ge rätt intryck på första dejten.

– Det mesta jag skriver om i boken är applicerbart även för kvinnor. De psykologiska effekterna som olika typer av kläder resulterar i hos de personer du träffar är de samma oavsett kön, säger Oscar.

Herrmode-experten Oscar Arrsjö är aktuell med boken ”Klä dig för framgång”. Foto: Kalle Gustafsson

3 snabba tips från herrmodeexperten

1. Gör research

”Försök att ta reda på hur klädseln är på arbetsplatsen du vill jobba på. Det är alltid bättre att vara för uppklädd än för nedklädd, men bäst är förstås om du lägger dig på rätt nivå så att det syns att du passar in.”

2. Säkra kort

”Inte möjlighet att göra research? En outfit som funkar på de flesta kontorsjobb är en grå eller blå kostym med okonstruerad axel, enfärgad vit eller ljusblå skjorta och välputsade bruna eller svarta skinnskor, utan slips.”

3. Helt och rent

”Oavsett jobb är smutsiga skor tabu. Om det är någonting i din klädsel som signalerar att du inte är ordningsam, så är det just skor som inte fått omtanken de förtjänar. Och trasiga kläder säger sig självt att det är klokt att undvika.”