Experten: Så uppdaterar du garderoben
18 Sep 2012 kl: 00:00

Experten: Så uppdaterar du garderoben

Vilka kläder ska man alltid ha i en jobbgarderob, och hur kan man anpassa detta till rådande trender?

– Både för kvinnor och män: en snygg vit skjorta, en svart kavaj och ett par svarta byxor. Kan absolut vara jeans. Har du de tre plaggen så är du hemma. De blir aldrig inaktuella, det ser alltid välvårdat ut och du kan lätt addera accessoarer som gör att det känns uppdaterat.

 

Svart och grått och mörkblått kan kännas som säkra och lite tråkiga kort. Är de ett måste trots allt?
– Det är ju så att svart, grått och mörkblått gör livet enklare. Och snacket om att det är tråkigt håller jag inte med om, grått är min absoluta favoritfärg! Få saker är så elegant som en monokrom svart look. Men jag kan förstå att en del inte tycker det är så roligt. Då tycker jag att det underlättar att man ändå har en basgarderob med subtila färger som passar ett kontor men att man sen matchar upp det med färg. Byt ut den vita skjorta och matcha de svarta byxorna med en klarröd tröja til
exempel. Sen får man ju anpassa sig lite till sin arbetsplats, arbetar man på ett mer kreativt kontor så är det enklare att köra på blommiga klänningar än om man arbetar på ett strikt kontor. Men de flesta skulle nog ändå uppskatta både färg och mönster.

 

Hur kan man uppdatera basgarderoben så den känns trendig hösten 2012?

– Allt handlar ju egentligen om personlighet, och det är viktigt att klä sig så man känner sig bekväm med sig själv. Men många vill ju följa trender och till hösten skulle jag satsa på en vinröd tröja eller kofta för att pigga upp kontorslooken lite. Eller ett par mörkgröna byxor. Alla typer av grafiska mönster är jätteaktuella just nu och där kan man hitta subtila svartvita mönster som passar även på de mest striktaste kontor.

 

Om man ska på anställningsintervju och vill sticka ut men inte sticka ut FÖR mycket, vad rekommenderar du då?

– På en anställningsintervju är ju det första intrycket det absolut viktigaste, så därför bör man ju både sticka ut och samtidigt inte göra det. Enkelt va? Huvudsaken är dock att man ser ren och fräsch ut, att man visar att man har koll på sig själv. Sen får man nog helt enkelt försöka göra sin research innan mötet, vad är det för arbetsplats? Hur är personen du ska träffa? Hur klär sig dina eventuellt blivande kollegor? Förberedelse är A och O.

 

Vilka accessoarer ska man lägga krutet på?

– För tjejer: naglarna! För killar: skorna! Snygga naglar i säsongens trendfärger lyfter hela din look på ett oerhört enkelt och ekonomiskt sätt och inget gör mannen som hans skor, det vet vi sen gammalt.
Vad är ett absolut no no att ha på sig på kontoret? – Det beror såklart från kontor till kontor, men personligen tycker jag att alldeles för kort-kort eller urringat är opassande, likaså shorts på män om det inte är stekhett ute.

Vilka signaler skickar man med:

Dubbelknäppt kostym?

– Signalerar makt, du jobbar antagligen som jurist eller VD. Och vill gärna visa det. Sen i somras vet vi också att du skulle kunna vara förbundskapten för svenska fotbollslandslaget. Rosa skjorta- Signalerar spexighet och/eller brattighet. Antingen är du alltså en man som inte är rädd för att visa sig glad och härlig eller så är du säljare.

Jeans och t-shirt på kontoret (där alla andra har kostym)?

– Visar att du antingen är för cool för att ge avkall på din egen stil eller så visar du att du fullkomligt skiter i ditt jobb.

Märkeskläder som verkligen SKRIKER märkeskläder

– Visar att du vill vara någon som har koll men absolut inte har det. En skrytmåns utan stil.