”Ett oväntat karriärsteg öppnade en ny värld inom IT”
30 Maj 2016 kl: 00:00

”Ett oväntat karriärsteg öppnade en ny värld inom IT”

Ibland tar livet en oväntad vändning. Som sistaårsstudent på maskiningenjörsprogrammet hade Lena Brinkert siktet inställt på ett konstruktörsjobb inom bilindustrin, men på en arbetsmarknadsdag på Chalmers tekniska högskola i Göteborg fick hon upp ögonen för IT-branschen och bytte spår. Åren som IT-konsult gav mersmak och hon sökte sig vidare till det ledande globala hygien- och skogsindustriföretaget SCA, där hon nu har en chefsposition inom den globala IT-organisationen.

Är du nöjd med ditt karriärval?

– Absolut! Jag skulle verkligen önska att fler kvinnor fick upp ögonen för alla spännande roller som finn inom IT. Själv arbetar jag sedan en tid tillbaka som global chef över Business Intelligence på SCA i Tyskland. Mitt team, vars medarbetare finns i tre länder, har till uppgift att sammanställa data från olika källor och skapa rapporter som medarbetare inom hela SCA kan använda som underlag för affärsbeslut.

Vad var det som lockade dig till SCA?

– Jag ville jobba i en internationell miljö. I alla länder där SCA har verksamhet finns IT-medarbetare och trots att vi befinner oss i skilda tidszoner och kommer från olika kulturer har vi ett väldigt bra samarbete. Det är en utmaning att leda på distans men genom digital teknik minskar avståndet.

Varför ska unga kvinnliga talanger söka sig till SCA?

– Här får du möjlighet att göra skillnad. SCAs hygienprodukter, som till exempel Libero barnblöjor, Libresse bindor och TENA inkontinensskydd höjer livskvaliteten för människor runt om i världen. SCA arbetar också med att bryta tabun kring inkontinens och utbilda unga tjejer om menstruation. Som medarbetare möter du en företagskultur som är internationell, vänlig och respektfull. Din utveckling sätts i fokus och tack vare företagets breda verksamhet, med alltifrån skogsplantering till produktion och försäljning, erbjuds många olika karriärvägar. På SCA förväntas alla driva sin egen utveckling, så jag har i dialog med min chef varit delaktig i att forma min karriär och förverkliga en dröm om att arbeta utomlands. Sedan något år tillbaka bor jag tillsammans med min man och barn i Tyskland.

Varför bör fler kvinnor söka sig till IT-området?

– Det skulle skapa bättre balans. Som chef ser jag stora fördelar med blandade team, såsom större dynamik och kreativitet, och vill gärna rekrytera fler kvinnor. Jag är övertygad om att kvinnor kan bidra inom alla områden inom IT och vara en stor och viktig tillgång. Genom det globala programmet ”Women in IT” har SCA nu satt strålkastarljuset på kvinnorna inom vår IT-organisation, som lyfts genom coachning och nätverkande.