Ett engagerande ledarskap i lyxförpackning
9 Okt 2014 kl: 00:00

Ett engagerande ledarskap i lyxförpackning

Den Ljungskilebördiga statsvetaren och frankofilen Johanna Råsbo hittade BillerudKorsnäs när företaget sökte en medarbetare till Customer Service mot den franska marknaden. I dag sitter hon på företagets Gävlekontor och när det kommer till ledarskap förespråkar hon delegering av ansvar.

Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Jag tror på att vara lyhörd och att finnas närvarande för att hålla dialogen kollegor emellan levande. För att utvecklas som företag och individ måste man få chansen att misslyckas, jag vill att mina medarbetare vågar göra fel och inte blir straffade för det. När vi gör något fel ska vi istället lära oss något av det misstaget. Utöver det är jag emot detaljstyrning, det är mina medarbetare som är experterna, min roll är att skapa engagemang och röja eventuella hinder ur deras väg så att de kan sköta sitt arbete.

”Alla är ledare på olika nivåer och sätt”

Hur kommunicerar du med dina medarbetare?
– Jag är väldigt noggrann med att alltid ha en öppen dörr och vara synlig. Att stänga in sig på kontoret och mejla är inte min stil utan jag går hellre fram till ­berörd person och pratar om saken. Mejl kan lätt skapa frustration då det kan signalera att man inte har tid och det kan också bli missförstånd om tona­liteten inte matchar mellan avsändare och mottagare. Jag tycker att det fysiska mötet är viktigt.

Hur stimulerar du dina medarbetares kreativitet?
– Jag tror att det viktiga är att vi har kul på jobbet och gillar det vi gör. Är vi motiverade och stolta över företaget så hittar vi lösningarna tillsammans. Förändring sker varje dag och min uppgift och målsättning blir således att stötta nytänkande, jag vill att vi ständigt ska genomsyras av utveckling. Jag tror inte på att förändra för förändringens skull, men att prova nya vägar och ges utrymme att misslyckas, som jag nämnde tidigare, är viktigt för att röra sig framåt.

Till sist, vad är ett modernt ledarskap för dig?
– För mig är det att låta medarbet­arna vara ledare i sitt arbete. Alla mina medarbetare vet sitt värde och tar ansvar för sina delar. Alla är ledare på olika nivåer och sätt. Att kunna delegera och leda i grupp är för mig ett modernt ledarskap.