Etikettdoktorn ordinerar en omtänksam jobbjul
18 Dec 2013 kl: 00:00

Etikettdoktorn ordinerar en omtänksam jobbjul

Om man blir bjuden på julfest på jobbet,

vad tycker du att man ska tänka på?
– Att inte se det som ett tillfälle att reda ut gamla problem. Gå dit med ett gott humör och fokusera på att vara en bra gäst. En bra riktlinje är att tänka mer på att roa andra än på att roa sig själv. Gnäll inte på arrangemanget utan var nöjd med det du får, och glöm inte bort att tacka festfixarna efteråt, antingen skriftligt eller muntligt.

 

Har du varit med om en urspårad julfest någon gång?
Inte personligen, men jag har jobbat med ett företag där en julfest slutade med att medarbetarna började slåss. Det blev min uppgift att komma in och utbilda medarbetarna i bemötande, vilket inte var det enklaste. Att en fest spårar ur på det sättet beror antagligen på en kombination av trötta människor, dålig trivsel på arbetsplatsen och för mycket alkohol. Om man vet att det finns alkoholproblem bland medarbetarna kanske det är bäst att inte ha alkohol på julfesten.

Vad tycker du att man ska ha för riktlinjer när man köper julklappar till kollegorna?
– Att se till att inte sätta prisnivån för högt, 30-40 kronor kan räcka. Vissa lever på marginalen och har inte råd att spendera pengar på dyra julklappar. Många företag har på senare år släppt julkappstraditionen för att istället skänka pengar till välgörande ändamål, vilket är en bra lösning.

Hur viktigt tycker du det är att cheferna ger medarbetarna en julklapp?
– Eftersom julen är en avslutning på ”jobbterminen” tycker jag att det finns en poäng i att markera för medarbetarna att deras arbete uppskattas, även om det kan göras på andra sätt än genom julklappar. Jag har själv fått många julklappar under mitt yrkesliv och de mest betydelsefulla har varit små, personliga gester, som till exempel att jag har fått två biobiljetter från chefen med uppmaningen att ta med min fru på bio. Som medarbetare känner man sig sedd när man får någonting tillsammans med ett par väl valda ord. I mitt arbete som föreläsare besökte jag ett företag där chefen hade suttit och skrivit julklappsrim åt samtliga 26 medarbetare, vilket var oerhört uppskattat. Om det finns möjlighet att ge medarbetarna en bonus är det förstås att rekommendera. Vem skulle inte uppskatta ett tillägg på lönen?

Hur kan man som medarbetare göra om man vill skapa helgstämning på arbetsplatsen?

– Tiden innan jul är ofta stressig. Mycket ska hinnas med. Därför är den bästa julklappen man kan ge sina kollegor att fråga om de behöver hjälp när man själv har en stund över.

 

Tre julklappar du bör avstå ifrån att ge dina kollegor


1.
Alkohol, eftersom alla inte dricker.
2. Sådant som kan väcka anstöt, till exempel sexleksaker och trams i olika former.
3. För dyra julklappar. Ha prisnivån i åtanke.