4 Mar 2008 kl: 00:00

Erik Schumann: Så lyckas du med din målsättning

Många människor pratar mycket om mål, målsättning och måluppfyllning. Enligt min förståelse räcker det inte med att sätta mål. Jag måste jobba med mina mål och se över dem regelbundet:

• Är de fortfarande aktuella?

• Är de fortfarande realistiska?

• Har min motivation och inriktning ändrats?

• Har omvärlden förändrats?

… Är viktiga frågor i sammanhanget. Dessutom måste jag ta mig tid varje dag för att bryta ner mina mål:

• Vad kan jag göra i dag som tar mig ett steg närmare mina mål?

• Vad har jag gjort under de senaste dagarna som har tagit mig närmare eller längre ifrån mina mål?

• Vilka framtida, konkreta aktiviteter kan jag ta itu med för att komma fram till mina mål?

… Är ytterligare frågor för målarbetet.

Eriks fem tips – så lyckas du med din målsättning

Nu är det tydligt att jag behöver en del tid och fokus för att kunna jobba bra med målen, för att vara säkert att jag rör mig åt rätt håll och kan ha chansen att nå fram till dem. Hur ska jag då göra för att jobba med mina mål på ett bra och regelbundet sätt? Här kommer fem möjliga tips:

1. Ge målarbetet en hög prioritet

Om inte du ger ditt målarbete en hög prioritet kommer ingen att göra det. Målarbetet är en av de viktigaste aktiviteterna för dig varje dag. Det är det som ger dig möjligheten att sätt rätt prioritet på alla andra saker du förväntas göra, så prioritera inte bort målarbetet. OM du gör det, så kommer dina andra prioriteringar att bli sämre. Målarbetet är allvar och inte grädde på moset. Det är det som ger struktur och utrymme att jobba effektivt med de andra aktiviteterna.

2. Frigör tid

Har du inte tid för målarbetet på jobbet, kanske du kan frigöra något annat? Bäst är förstås om du kan ta hand om det under arbetstid, även om målen kommer att ha anknytning och rötter både i det privata och i det affärsmässiga.

Kanske du kan dra ner på TV-tittandet eller andra tidstjuvar som att läsa artiklar på internet? Hur som helst: målarbetet kommer hjälpa dig till mer kontroll över din tid på jobbet. Om du måste investera privat tid de första veckorna för att få igång processen, är det förmodligen värt det.

3. Sätt ett mål för varje målarbete

Det låter konstigt, eller? Det är enkelt: bestäm dig för att varje gång du genomför målarbete ska du komma fram till, till exempel tre detaljmål i närtid och minst tio konkreta aktiviteter för att närma dig målen. Då blir dina målarbetsövningar fokuserade och levererar resultat.

4. Belöna dig

Sätt interimsmål för målarbetet, exempelvis att under september månad ska jag ha uppnått… Om du fixar det så är det dags för en belöning. Det här är min lista över motiverande belöningar som kostar under 50 kronor

5. Fokusera på målarbetet

Målarbetet kräver fokus och närvaro. OM du vill jobba med dem på ett kreativt sätt bör du ibland skapa det utrymmet du behöver för full fokus. Du kan sätta en “stör-ej-skylt” på dörren, eller gå ut och sitta på ett café för att kunna fokusera.

Det finns säkert många fler sätt att lyckas, men några av dessa fem får dig kanske att komma igång och närma dig dina mål.

Erik Schumann (Shortcut Id 70491) är matnörd, civilingenjör och coach. Han fokuserar på att ge stöd till människor och företag som genomgår en förändring. Erik tror mycket på kraften i arbetet med mål och vision. Han är personligen inte lika bra på måluppföljning som han vill vara, men jobbar stenhårt på det. Som de flesta på Shortcut söker han alltid efter nya vänner och kontakter, och ett av hans mål för 2008 är att utöka sitt nätverk med hjälp av bland annat Shortcut.