Enkla tricket som ger ny energi
27 Feb 2014 kl: 00:00

Enkla tricket som ger ny energi

– Exponeringen för dagsljus gör att du blir piggare på dagen. Men också att du bildar mer av sömnhormonet melatonin till natten, säger Per Nylén, forskare och Arbetsmiljöverkets expert på ljusergonomi, till Ingenjorskarriar.se.

Enligt Vårdguiden har ungefär en tredjedel av alla vuxna svenskar sömnproblem. Det optimala är att få mellan sex och nio timmars sömn per dygn för att hjärnan ska få vila och återhämta sig. Om det blir färre timmar än så, eller om sömnen är av för dålig kvalitet, missar kroppen chansen att varva ner och sänka blodtryck, puls och kroppstemperatur. Det påverkar också minnet negativt. Men det är inte det enda som händer när vi sussar sött. Under sömnen aktiveras även kroppens immunsystem och det bildas viktiga hormoner – samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.

Så varför räcker inte det ljus de flesta omges av, nämligen det inomhus på kontoret? Per Nylén förklarar:

– Det ljus vi har på arbetsplatserna är ofta varmt och trivsamt. Men det innehåller för lite av de blå våglängderna som sänker halterna av melatonin på dagtid. Därför ökar vi på Arbetsmiljö­verket trycket på efterlevnaden av kravet på dagsljus och utblick på arbetsplatsen.

Per Nylén håller håller i ett forskningsprojekt på Kungliga Tekniska Högskolan som ska ta reda på om det går att efterlikna utomhusljuset på ett dynamiskt sätt genom att sätta upp lysdiodplattor på stora takplattor inomhus. Men än så länge är 30 minuters vanligt utomhusljus det bästa, så passa på att ta en promenad under lunchen!