27 Jul 2009 kl: 00:00

Energitjuvarna – så avslöjar du dem!

I en av sina mest kända låter sjunger Mikael Wiehe ”Vem i hela världen kan man lita på?”. Det är en bra fråga. Det kan vara väldigt bra att veta det när du skall göra karriär och välja samarbetspartners eller anställa folk. Hela området kompetens- och personlighetsbedömning är naturligtvis för stort att greppa i en enda artikel. Men du kommer långt genom att lära sig känna igen så kallade ”energitjuvar”. Personer som får dig att tappa energi. Problemet är ofta att det inte går att bedöma sådant baserat enbart på vad de säger – för de kan låta väldigt övertygande, och det handlar inte om att de har FEL. Det handlar om vilken effekt de har på DIG.

Nu behöver du inte nödvändigtvis ta ställning till om den personen har den effekten på ANDRA också. För dig räcker det ju faktiskt att bedöma hur den personen påverkar DIG. I det sammanhang och under de omständigheter där just ni möts. Att göra sådana val är faktiskt din rättighet.

Det finns vissa tecken som avslöjar en sådan person. Tecken som inte har att göra med hur personen pratar eller sitter. Detta kan en intelligent människa fejka för att vinna förtroende som han eller hon inte förtjänar. Tecknen har ofta att göra med personens syn på andra. På grund av en låg tillit till andra så kommer personen att misstänka att du har baktankar, att du är ute efter fördelar på bekostnad av honom eller henne. Att du egentligen försöker att luras.

Hur märker du sådant? Jo, du blir påverkad utan att den andre personen egentligen behöver säga eller göra speciellt mycket. Det har att göra med kemi, utstrålning – hur han eller hon ser på DIG. När du träffar en sådan person så märker du snart att du blir väldigt uppmärksam på dig själv och försiktig med vad du säger, hur du säger det och hur personen skulle kunna tänkas ta det, för att denne inte skall misstolka dig. Du försöker lägga tillrätta och klargöra vad du INTE menar, så att det inte tas på ”fel sätt”. Känns det igen? Du har säkert träffat på en sådan person. Du blev kanske självkritisk, och efteråt klankar du ned på dig själv för att du uttryckte dig si eller så.

Nu kan det låta som att man aldrig skall ifrågasätta sitt eget beteende, eller att man kan bete sig hursomhelst mot andra, men det är inte det som är grejen. Här handlar det om att du har en spontan tillit, du vill ha en dialog tillsammans med den andre personen för att åstadkomma något bra. Men hur du än beter dig så blir du ändå fastlåst med att betrakta dig själv, ”för att inte misstolkas”.

Visst kan det vara en person som har dåliga erfarenheter och som har SVÅRT för att lita på andra, och som kräver lite extra för att du skall vinna hans eller hennes förtroende. Men om dina avsikter bara är att få en öppen och bra relation, och du ändå märker att din egen självkänsla tar stryk, din kreativitet minskar, din optimism dör – ja, oavsett om nu detta bara är just ER ”matchning” under de omständigheter som ni befinner er i, så överväg om ett samarbete med den personen är det bästa för din kraft.

Alla projekt som är värda att satsa på har även motgångar inbyggda i sig. När besvären kommer så är det sant att ett plus ett kan vara fyra – om den du samarbetar med har samma avsikter som du och ni kan lita på varandra. Men om du har valt en ”energitjuv”, så är det risk att din styrka, din uthållighet, din optimism och din förmåga att hitta lösningar, är för låga för att du skall kunna ro i land med det hela. I stället kan det sluta med att du tänker att du inte klarar av det, att du inte är tillräckligt smart – och den andre personen har kanske till och med fått dig att känna att han eller hon är mycket duktigare än vad du är.

Utgå från att människor är att lita på, för statistiskt så är det överväldigande flertalet människor faktiskt konstruktiva – även om vi alla har fel och brister. För om du hela tider letar efter fel, så hittar du dem, och du kan till och med, nästan magiskt, framkalla dåliga sidor hos andra genom att förvänta dig dem – för du rör upp de mörka sidorna, som vi alla kan bära på. Men om du i stället ser det från den positiva sidan – om du ser till det goda, och väntar dig bra saker från andra, då förstärker du dessa saker, och det är oftast sådant som du får tillbaka! Men, om du lägger märke till att du blir på det sätt som beskrivs ovan, DÅ kan du ta dig en titt på hur bra den personen är för dig.

På detta sätt kan du öka chansen att lyckas med vilket som helst projekt i din karriär. För när konstruktiva människor samverkar i samma riktning, då kan nästan ingenting stoppa dem.

Bengt Alvång jobbar som rekryteringskonsult och jobbcoachFOKUS Rekrytering. Han har varit verksam inom human resource-området i tjugo år, både som anställd avdelningschef på managementföretag och i egen regi.