En unik karriär att räkna med
23 Maj 2013 kl: 00:00

En unik karriär att räkna med

Vi har bestämt träff på Termeh Shafies kontor på Stockholms universitet. Precis som jag föreställt mig finns där en whiteboardtavla på väggen fullklottrad med formler. Termeh är glad och entusiastisk och efter tio minuter har jag glömt tavlan, resten av mina fördomar, och undrar varför jag inte valde att plugga statistik.

 

Termeh har hållit ihop med matten ett bra tag. På gymnasiet läste hon hela vägen till F-kursen och efter det blev det en Pol Mag på Umeå Universitet med inriktning statistik.

– Jag har alltid tyckt om matte men att bara sitta med ekvationer var inte min grej. Med statistik tillämpar jag matte på verkliga problem, säger hon.

När Termeh fick tillbaka sin första inlämningsuppgift i statistik saknade den betyg. Istället satt där en post itlapp med ett meddelande från hennes lärare: ‘Kom och träffa mig på mitt kontor’.

– Jag var väldigt nervös men när jag kom dit sa han att uppgiften var så bra att jag måste fortsätta med statistik och doktorera.

 

Så fick det bli. Så småningom påbörjade hon sin doktorandutbildning och 2007 flyttade hon till Stockholm där hon i januari i år disputerade. I sin avhandling skriver hon bland annat om modeller för analysering och kartläggning av komplexa nätverk. Modellerna kan till exempel användas för saknade länkar i ett nätverk, eller i kartläggningen av ett stort nätverk som internet, utan att förlora viktigt information.

Få kvinnliga förebilder

Som kvinna i statistikens värld är hon lite av ett unikum. Med endast två, tre professorer som inte är män är det ont om kvinnliga förebilder och ibland tycker Termeh att det känns som att hon måste bevisa att hon faktiskt också kan.

– I fikarummet har jag hört folk säga saker som att kvinnor inte ska hålla på med matte. På ett sätt ger det mig lite extra gnista men samtidigt är det viktigt att inte bara inta försvarsposition. Min uppfattning är att det finns många yngre kvinnor som är bättre på matte än de äldre männen. Jag hoppas att vi får se fler av dem, säger hon.

 

Samtidigt som könsfördelningen är oerhört snedvriden i dag kan hon se att en förändring är på gång.

– Vi är inne i ett generationsskifte och jag tror det kommer ändras inom 20–30 år. När jag började var det väldigt mansdominerat men de kvinnliga doktoranderna blir allt fler.

 

 

 

”En stor omställning”

Just nu är Termeh vikarierande lektor på Stockholms Universitet. Förutom att undervisa i statistikkurser handleder hon också studenter som skriver c-uppsats.

– Det var en stor omställning att gå från doktorand till lektor. Från en dag till en annan förväntade sig plötsligt alla att jag hade svaret på allt. Det är väldigt kul att undervisa, speciellt när studenterna lyser upp när de löst ett problem. Många tänker kanske på SCB när de hör ordet statistik men i dag används statistik inom långt fler områden än att redovisa befolkningsmängd.

 

Hon påpekar att den data som finns i dag skiljer sig markant från den som fanns för tjugo år sedan.

– Jag tror att behovet av statistiker kommer fortsätta öka. Det blir allt vanligare med riktad reklam på internet och bakom den reklamen finns människor som analyserar data för att avgöra vilken reklam du ska se.

Även om Termeh inte är så intresserad av den typen av jobb är hennes kompetens eftertraktad bland arbetsgivarna.

– Jag känner mig inte klar med forskningsvärlden. Forskning handlar mycket om att utmana sig själv och det är en kick att lösa ett problem som andra inte lyckats lösa. Dessutom är statistik något väldigt viktigt inom många områden.

 

För tillfället är Termeh i valet och kvalet kring vad hon ska göra i framtiden, men forskningen verkar locka mer än en anställning på något företag.

– Det hade varit väldigt coolt att bli en av de få kvinnliga professorerna i världen, säger hon.

 

TERMEH SHAFIE

ÅLDER: 33 år.

BOR: På Södermalm i Stockholm.

UTBILDNING: Pol mag-programmet och doktorsexamen i statistik med ett år som ubytesdoktorand på Berkeley i Kalifornien.

GÖR JUST NU: Vikarierande lektor på Stockholms universitet.

DET VET VI INTE OM STATISTIKER: Vi tycker det är väldigt roligt att dra nördiga ordvitsar om statistiska termer.