”En uniform stärker självförtroendet”
14 Jun 2016 kl: 00:00

”En uniform stärker självförtroendet”

Hej Matilda! Varför har du skapat en jobbuniform?

– Det absolut främsta skälet är att jag la för mycket tid, energi och tankeverksamhet på att välja kläder på morgonen. Jag var för självmedveten om hur jag såg ut, vad jaghade på mig och jämförde mig med hur andra klädde sig på jobbet – det var sjukt stressande. En dag fick jag nog och då kom idén om en uniform till mig.

matilda2

Vilka är fördelarna med en uniform?

– Den tar fokus bort från en själv, och det är paradoxalt nog väldigt stärkande. Kvinnor är ofta i minoritet i mötesrummen och har högre ställda förväntningar än män när det kommer till både prestation och utseende. Man ska vara både kreativ och snygg, och det skapar en enorm press som jag tror påverkar självförtroendet. Visst kan man få kraft genom att ta på sig en snygg outfit på jobbet, men jag håller hellre en jämn nivå på självförtroendet i stället för toppar och dalar.

Du jobbar i en kreativ bransch, vill du inte visa vem du är genom din stil?

– Jag visar hellre vem jag är med min personlighet och kompetens, och på ett sätt sticker det ut i en bransch där alla är väldigt modemedvetna. Jag skulle aldrig vilja gå tillbaka, jag har inte behov av att bevisa min kreativa förmåga genom mina kläder längre.

Hur uppfann du din uniform?

– Jag ville inte ha någon signaturfärg, utan var mer ute efter en klassisk och snygg uniform. Det naturliga blev därför svarta byxor och vit skjorta. Jag la faktiskt en absurd mängd tid på prova ut min outfit, och blev typ känd över hela New York som hon som provade varenda vit skjorta i staden. Till slut hittade jag rätt, och adderade en svart läderrosett runt halsen som en signatur man känner igen mig på.

Blir du aldrig less på att bära samma outfit varje dag?

– Faktiskt inte. Jag är själv förvånad, men redan efter första veckan med jobbuniform kände jag att det var helt rätt. Sedan gör jag självklart små förändringar som att byta från långärmad till kortärmad skjorta, och varierar med olika skor och accessoarer. Dessutom sliter jag ju ut uniformer, och när jag ska köpa nya passar jag på att förnya mig lite. Det kan jag faktiskt se fram emot.

Vad blir nästa uniform?

– I den bästa av världar skulle man ha typ 20 vita, krispiga Chanelskjortor i garderoben, men det funkar ju inte av ekonomiska skäl. Det börjar faktiskt bli dags för en uppdatering av uniformen nu, så jag kanske lyckas sno åt mig ett sponsorskap från någon schysst designer!