”En stor rumpa är bra att tacklas med”
8 Feb 2012 kl: 00:00

”En stor rumpa är bra att tacklas med”

”Jag hade egentligen inte en aning om vad jag gav mig in på när jag tackade ja till Facebook-eventet där de sökte spelare till Malmös första rollerderbylag, som vi senare kom att döpa till Crime city rollers. Jag minns att jag kollade på lite Youtube-klipp och tyckte att det såg roligt ut att åka, så jag tackade ja och bestämde mig för att pröva. I början stapplade jag och mina 13 lagkamrater runt på taket till Lidls kundparkering i Malmö. Vi smög oss dit efter stängning för att lära oss att åka, men ganska snart insåg vi att vi behövde en riktig träningslokal. Sporthallarna var inte överförtjusta, men till slut fick vi träningstider i Limhamns sporthall i Malmö. Alla var nybörjare, utom en tjej som hade spelat lite rollerderby i London tidigare.

I början tränade vi inte så hårt, det var mer en social grej och vi träffades nästan lika ofta utanför träningen för att dricka öl och se på film. Den sociala biten är fortfarande viktig, men nu tränar vi upp till fem gånger i veckan och jag älskar det! På bara ett år har Crime city rollers blivit Nordens största rollerderbyliga. I mars spelades den första bouten i Sverige. Då vann vi över Stockholm rollerderby, och i somras var vi i Paris och vann mot en rad europeiska lag, vilket gör oss till en av Europas högst rankade ligor.

Bouten går ut på
att två lag möts på en oval bana. Varje lag har fem deltagare, fyra blockers och en jammer, och det gäller för jammern att ta sig förbi motståndarnas blockers. I rollerderby platsar du oavsett  om du är kort eller lång, stor eller liten. Om du är tanig, som jag, kan du vara smidig på att ta dig förbi motståndare, medan större tjejer kan vara kraftfulla blockare. En stor rumpa är perfekt att tacklas med! Sporten lär oss att se våra kroppsdelar som tillgångar och inte bekymra oss för om de är för stora eller för små.

Om jag träffar en ny person som får höra att jag spelar rollerderby säger de ofta ’då känner du säkert den och den som också spelar’, men jag vet aldrig vilka de pratar om eftersom vi i laget bara använder våra derbynamn. Namnen, den individuella klädseln och DIY-andan är en del av sporten, precis som ett och annat blåmärke.

På sista tiden har
det blivit alltmer träning och jag måste erkänna att studierna har blivit lite lidande, inte minst kursen i skatterätt som jag läste med en hjärnskakning. Jag vet inte vad jag vill arbeta med i framtiden, men det kommer inte att vara skatterätt i varje fall… Jag började läsa till lärare, men efter ett sommarjobb hos en av de större utländska klädföretagen fick jag problem med att få ut min lön. Det gjorde mig förbannad och jag läste på om mina rättigheter. Jag gick verkligen igång på det och det var då jag bestämde mig för att läsa juridik i stället. Nu är mitt mål att tackla orättvisor på jobbet och motståndare på plan.

JUHLIA THYLIN

ÅLDER: 28 år.
FAMILJ: Blandrashunden Silvia.
BOR: I en etta vid Möllevångs-torget i Malmö.
LÄSER: Femte terminen på juristprogrammet vid Lunds universitet.
GÖR PÅ FRITIDEN: Är med i roller-derbylaget Crime city rollers i Malmö.