”En man skrev: ‘Sluta gnälla’ – då fick jag nog”
6 Dec 2017 kl: 00:00

”En man skrev: ‘Sluta gnälla’ – då fick jag nog”

Hur reagerade ni först när #metoo uppmärksammades i sociala medier?

Carolin: – När jag själv skrev #metoo som statusuppdatering på Facebook fick jag förföljande kommentarer av män som sa “sluta gnälla nu”. Sedan såg jag att samma sak hände flera andra kvinnor, och då fick jag bara nog. Jag startade ett ”Me too”-event och dagen efter skrev folk till mig att det fanns ett till evenemang med ett annat namn, som Gabriella skapat. Vi fick kontakt och bestämde oss för att teama upp.

Gabriella: – Jag kände ett ansvar gentemot tidigare generationer som har kämpat hårt för jämställdhetsfrågor, och jag ville springa vidare med facklan. Det här var ett startskott i att driva frågan vidare, tänkte jag, och kom fram till att det kanske var jag som skulle göra det.

Bara fem dagar senare ordnade ni en manifestation för tiotusentals personer. Hur gick det till?

Gabriella: – Vi har nog inte hunnit landa i det själva än riktigt. På söndagen gick vi på reserver gånger 2 000 men samtidigt var förväntningarna höga. Vi ville inte göra folk besvikna, så det var bara att köra på, det fanns inga andra alternativ.

Carolin: – Det var så många andra som var passionerade och och hjälpte till med manifestationen. Att känna deras driv och engagemang gjorde att vi fick jättemycket energi.

Vad händer för er under 2018?

Carolin: – Vi har startat upp en organisation med mål att vara en samlingsplats för alla som jobbar mot sexuellt våld och ofredande. Med den vill vi lyfta diskussionen från nätet och sociala medier till verkliga livet – att mötas gör så himla mycket. Dessutom funderar vi på att starta en podcast eller ett tv-program.

Hur märker ni av engagemanget kring #metoo i dag?

Gabriella: – Det känns mycket lättare att prata om det och fler vill hjälpa till, allt från psykologer till advokater. Men framför allt är det lite lättare att andas som kvinna i dag, det känns inte som att en man kan sätta sig på en längre.