En dag i Barack Obamas liv
29 Sep 2016 kl: 00:00

En dag i Barack Obamas liv

Det amerikanska presidentskapet är ett av världens tuffaste yrken: du träffar hundratals människor varje dag – alltifrån världsledare till vanliga medborgare – och måste hela tiden vara redo för att fatta viktiga beslut på kort tid. Och om du dessutom uppfostrar två tonårsbarn samtidigt så är det inte konstigt att ditt hår blir grått…

Men hur ser då en helt vanlig (ovanlig) dag ut i Barack Obamas liv egentligen?

(Alla bilder från White House).

06.30: Uppstigning och träning

training

Han inleder dagen med ett träningspass, om det så handlar om lite dribblande på Vita Husets egna basketplan eller en session i gymmet. ”Du måste träna, annars bryter du förr eller senare ihop”, har han sagt.

07:15: Träffa familjen, äta frukost och läsa nyheterna

family

En kort stund på morgonen hinner Barack Obama träffa sin fru Michelle och deras två barn Malia och Sasha innan han sätter sig ner i ungefär fyrtiofem minuter för att ta del av nyheter och andra aktuella händelser.

08.30: Anländer till ovala kontoret och går igenom dagsschemat

office

Får där en uppdatering och genomgång av dagens schema tillsammans med sin personliga sekreterare Ferial Govashiri (till höger i bild). Samtidigt skriver han också under tio slumpvis valda brev från medborgare från hela landet.

10.00: Träffar sin National Security Advisor

security

Och tar del av den hemligstämplade dagliga genomgången, avsedd enbart för presidentens ögon. En sammanställning av information från CIA, DIA, NSA, FBI och andra organisationer med fokus på säkerhet.

10.30 och framåt: Möten, möten och åter möten

obama

Om det så är med sitt egna team, internationella ledare, Washington-politiker eller andra personer som är på besök i Vita Huset…

18.00: Schemalagda aktiviteter är över

whitehouse

Även om en president jobbar 24 timmar om dygnet så försöker Obama rensa sitt schema från officiella möten på kvällen.

18.30: Kvällsmat med familjen

obamafamilj

Barack och Michelle Obama har varit noggranna med att deras döttrar ska ha ett så normalt familjeliv som möjligt, de extraordinära omständigheterna till trots.

20.30 – 00.30: ”Alone time”

obamaensam

Det är nu den introverte Obama har sin ”alone time”. Han läser briefer, skriver tal eller andra saker och fixar med annat pappersarbete till ungefär halv ett. Om andan faller på så kollar han ibland på The Daily Show eller på ESPN-repriser av dagens matcher från olika idrotter (särskilt om Chicago-baserade lag har spelat). Fun fact: Han har slutat dricka kaffe och dricker bara te.

00.30-01.00: Läsning

sleeping

Den sista vakna halvtimman på dygnet ägnar Obama åt läsning. Fiktion eller icke-fiktion spelar ingen roll. (Han har läst varenda Harry Potter-bok.)

01.00: Läggdags

sleeping2

Han somnar vanligtvis vid ett (ibland så sent som klockan två) på natten. Busy life! ”I’m gonna catch up on some sleep”, har Obama sagt om vad han ska göra den 21 januari 2017.

Foton: White House.

Källor: EntrepreneurCBS NewsTelegraphNBC News och Business Insider.