Elitidrottare och student – så funkar det
15 Mar 2017 kl: 00:00

Elitidrottare och student – så funkar det

Artikeln är gjord i samarbete med Högskolan i Skövde

21-åriga Linnea Efraimsson är handbollsspelaren som flyttade till Skövde från Göteborg när hon värvades till Skövde HF hösten 2016. Hon går första året av tre på programmet Högskoleingenjör – bred ingång, som är unik i sitt slag i Sverige eftersom man första året får inblick i olika specialiseringar för att sedan kunna välja vilken inriktning som passar bäst. Just nu läser Linnea mycket fysik och matte, men nästa år ska hon välja inriktning och valet är enkelt.

– Jag ska plugga designingenjör för jag anser mig vara ganska tekniskt lagd så det föll sig naturligt att plugga till ingenjör, samtidigt som jag vill ha en bra och tung utbildning med chans till många jobbmöjligheter efter utbildningen. Jag sökte mig till Högskolan i Skövde och när jag fick veta att man kunde plugga just designingenjör så var det klappat och klart, berättar Linnea.

Linnea går i skolan mellan klockan 08 och 16 varje dag och direkt efteråt åker hon till handbollsträningen. När träningen är slut är det dags för middag och sedan drar hon igång pluggandet vid 21-tiden.

Hur räcker tiden till både träning på elitnivå och studier?

– Det gäller att verkligen plugga när man väl pluggar och inte sitta och tjöta – vilket jag i och för sig är expert på, säger Linnea på göteborgska, och fortsätter:

– Man måste helt enkelt koncentrera sig och nyttja tiden så man inte bara sitter av den.

Ett moment som underlättar för Linnea är att hon studerar just i Skövde. Att det är en relativt liten stad där allting finns inom räckhåll.

– Jag är väldigt positivt överraskad av Skövde som stad. Vi har både dam- och herrlag i handboll och bra hockey- och fotbollslag så Skövde är en väldigt bra idrottsstad. Sedan är det billigt för en student att bo här, jag bor centralt och betalar 3 500 kronor i månaden för en etta. Och det är väldigt familjärt i Skövde, varje gång jag är på stan finns det någon jag kan säga hej till och då har jag bara bott här sedan i höstas!

I framtiden vill Linnea fortsätta satsa på idrotten och samtidigt använda sin utbildning till ett kreativt arbete.
– Jag vill spela handboll utomlands, och plugga vidare och specificera mig inom till exempel möbelindustri eller produktutveckling. Det vore superkul att jobba som produktutvecklare på IKEA, eller kanske konstruera byggnadskonstellationer på Lego, avslutar Linnea.

Artikeln är gjord i samarbete med Högskolan i Skövde