Egna initiativ gav Johan chansen att se världen med Vattenfall
3 Dec 2014 kl: 00:00

Egna initiativ gav Johan chansen att se världen med Vattenfall

Idag har Johan Grelsson titeln affärsutvecklare på Vattenfalls kontor i Solna. En titel han fick innan han ”lånades ut” till företagets traineeprogram. Under 12 späckade månader fick han chansen att lära känna verksamheten nationellt och internationellt för att komma optimalt förberedd till kommande­ utmaningar på Vattenfall.

Vad lockade dig till branschen?
– Jag är väldigt bilintresserad, men då Sverige inte längre är det spirande billandet det en gång varit kändes energiförsörjning rätt. Jag arbetade tidigare på Vattenfall i Sundsvall under en period och skrev även mitt exjobb på företaget så jag hade en god insikt i företaget och branschen. Med studier inom energiförsörjning seglade Vattenfall upp som en given utmanare när jag skulle ut i arbetslivet.

Berätta om traineeprogrammet!
– Det är ett program på 12 månader där varannan månad innehåller en temavecka där vi traineer från hela Europa ses för olika aktiviteter. Allt från studiebesök på engelska vindkraftssajter, föreläsningar om bolaget och hur vi producerar kraft, till att besöka Bryssel för att se hur EU påverkar energimarknaderna­ runt om i Europa. Däremellan gjorde vi assignments både i hemorganisationen och utomlands. Jag fick själv chansen att göra tvåmånadersperioder i både Tyskland och England.

Var det något som förvånade dig under traineeperioden?
– Att det var betydligt mindre detalj­styrt än jag för­väntat mig. Min period i London var till exempel på förslag från mig till min chef. Det finns en stor frihet att påverka sin egen traineeperiod genom egna ­initiativ. Vet man vad man vill och är beredd att fixa det själv ­så får man chansen att köra!

Vad är dina bästa råd till framtida traineer?
– Jag tycker att man ska ta vara på den otroliga möjligheten som en traineetjänst faktiskt är. Under den här tiden har man lite friare tyglar än när man går in i sin ”riktiga” roll. Framför allt tycker jag att du ska ta chansen att arbeta utomlands om möjligheten finns. Det är en erfarenhet du kommer ha nytta av, att se nya kulturer inom samma bolag ger en större förståelse för helheten som är ovärderlig. Helst om du som jag ska jobba mycket mot exempelvis Tyskland i framtiden. Ta möjligheten och gör det bästa av din period som trainee!

Läs mer om Vattenfalls traineeprogram: vattenfall.com/trainee