Egenskaperna som ger dig jobbet
15 Aug 2013 kl: 00:00

Egenskaperna som ger dig jobbet

 

I en ny undersökning som tidningen Chef gjort visar det sig att arbetsgivare och de som söker jobb inte har alls samma syn på vilka egenskaper man bör värdera högst. Så när du du beskriver dig som flexibel är det inte alls säkert att du och arbetsgivaren har samma syn på vad det faktiskt innebär, eller att det är något som ens efterfrågas.

 

Det som toppar listan över eftertraktade egenskaper bland arbetsgivare är prestigelös, lösningsinriktad och drivande. Men det som de jobbsökande trycker främst på är istället flexibel, ansvarstagande och samarbetsvillig. Resultatet av en generationskrock, menar Lovisa Sterner, vd på Nova Agentum, som hjälper storbolag att rekrytera unga talanger.

 

– Jag känner igen alla de här glosorna. De är väldigt vanliga i de kravprofiler vi får. Men jag tror att de är på väg ut. Trenden går mot mer referensbaserad rekrytering. Där andra får beskriva dig, i stället för att du ska beskriva dig själv, säger hon till Chef.se.

 

Så för att inte du eller din potentiella arbetsgivare ska känna er lurade vid en eventuell anställning, se till att trycka på sådant som faktiskt är representativt för dig som person. Annars riskerar du att hamna på ett jobb där du inte alls kommer till din rätt. Och glöm inte riktigt bra referenspersoner!

 

Fem vanligaste egenskaperna i ansökningsbrev

 

Flexibel

Ansvarstagande

Samarbetsvillig

Drivande

Stresstålig

Fem mest sällsynta egenskaperna i ansökningsbrev

Har humor

Tävlingsinriktad

Presigelös

Produktiv

Initativrik

Svåraste egenskaperna att hitta

Prestigelös

Lösningsinriktad

Analytisk

Drivande

Kreativ

 

Lättaste egenskaperna att hitta

Samarbetsvillig

Ambitiös

Noggrann

Inittiativrik

Flexibel

Källa: Chef.se

Fotnot: 525 chefer ingick i undersökningen, där de fick svara på frågor om personliga egenskaper vid rekrytering.