Edward Blom: Kultur för en finsmakare
10 Aug 2015 kl: 00:00

Edward Blom: Kultur för en finsmakare

Edward Blom, 44, är långt ifrån lagom – men med sin otroliga kunskap och stora passion för livets goda har han tagit sig rakt in i svenska folkets hjärtan. I september släpps boken Kokkonst för livsnjutare, men till dess får ni hålla till godo med konnässörens kulinariska kulturtips.

Babettes gästabud

av Karen Blixen
karen_blixen
Foto: SAS Scandinavian Airlines / CC

Karen Blixens kortroman skildrar inte bara ett fantastiskt gästabud, utan använder sig av kokkonsten som tecken på kulturell förfining och som symbol för konstnärskapet. Den olyckliga Babette som livet tvingat bort från Paris till en obygd i Norge, där ingen har en aning om vilket gastronomiskt geni hon är, utgör ett gripande öde. (Den Oscarsbelönade filmatiseringen från 1987 har jag tyvärr inte sett, men även den ska vara mycket bra.)

100 steg från Bombay till Paris

av Lasse Hallström

100bombay
Foto: Dreamworks

Precis som i Babette står här det gastronomiska geniet i centrum: den unge Hassan har en gastronomisk genialitet som tycks vara såväl medfödd som inlärd, och kanske även magiskt överförd från den döda modern. Det är underbart med en film som helt handlar om att skapa smak och driva restauranger! Det som en del tycker är ett väl lyckligt slut passar som en socker­söt dessert efter filmens alla kryddigare anrättningar.

Two Fat Ladies

av Patricia Llewellyn
two_fat_ladies
Foto: BBC

Two Fat Ladies i BBC Two, där de båda korpulenta damerna Clarissa Dickson Wright och Jennifer Paterson tog sig genom Eng­land med motorcykel med sidovagn och lagade klassiska brittiska och franska rätter med mycket animaliskt fett, var fantastisk. Jag var också mycket förtjust i Keith Floyds program. Båda dessa påverkade mig när jag spelade in mina egna matrelaterade serier: Mellan skål och vägg (TV8), Edward Bloms gästabud (TV8) och Meny med Edward Blom (Sveriges Radio/P1).