Dumhet eller mod? Stenmarck vågar det mesta
19 Nov 2010 kl: 00:00

Dumhet eller mod? Stenmarck vågar det mesta

Efter många års förfrågningar har Martin Stenmarck bestämt sig för att göra sin första egna show.
− Tänk er att Saturday Night Live goes Rock’n’roll under julen, beskriver Martin föreställningen som kommer att spelas den 23 november till den 19 december. Tillsammans med två sångerskor och ett sjumannaband kommer Martin showa in julen men även bjuda på en del självdistans:
− Martin Stenmarck-bilden är ganska tacksam att driva med, skrattar han. Något som han visar prov på när vi träffar honom vid ett julbord på Grand – i maj. Varm av försommarhettan torkar han svetten ur pannan och utbrister:
− Att stå här och hålla låda om sig själv är det värsta som finns.

Även om han nästan alltid varit hjärnan bakom och en drivande person är det en ny karriärväg för Martin att göra en helt egen större show. På frågan hur han vågar svarar han solklart:
− Jag vågar det mesta – jag vet inte om det är dumhet eller mod.

Inspirationen kom när han deltog i ett av världens tuffaste cykelrace: Yak Attack på Mount Everest. Den elva dagar långa tävlingen har etapper på upp till över 5 400 meters höjd. Något vi upptäcker först tillbaka vid datorn och Google. Själv beskriver Martin tävlingen mer som en cykelsemester i Nepal. Någon skrytmåns är han inte.
− Jag ville ta en brejk från allt uppträdande och glassande. Jag ville göra något fysiskt och ta ut mig helt och komma så långt ifrån det vanliga jobbet som möjligt. Jag har alltid haft en passion för mountainbike, jag gillar att cykla och Nepal ligger ju långt bort. Sen bara råkade det bli det hårdaste cykelracet, säger han och fortsätter:
− Jag blev väldigt inspirerad när jag cyklade. Det kanske låter lite konstigt men när jag såg ett berg och tänkte ”det här kommer ta två timmar att cykla upp för” ja, då var det skönt att ha något annat att tänka på, som idéer till julshowen. Det verkar som jag är som mest kreativ under fysisk press.

 

Martin tänder till och blir riktigt ivrig när vi frågar om hans bästa karriärtips. Det visar sig att han brukar föreläsa för gymnasieelever om karriär och har en egen modell:
− Oh vilken rolig fråga! Mitt tips är att med jämna mellanrum ta ett steg tillbaka och strukturera upp situationen. Något jag själv ofta glömmer. Att sätta sig ned på kvällen med en kopp te eller kaffe, eller vin eller vad man nu vill ha, och måla upp cirklar.

Cirklarna ska symbolisera var du är, vart du vill och vad som finns i närheten. Sedan är det dags att analysera din skiss. Du kan titta på om du vill någonstans men alltid hamnar någon annanstans. Titta på vad som saknas – kanske måste du lära dig något speciellt för att nå ditt mål?
− Man kan ofta känna sig fast och låst och då kan det hjälpa att rita upp sin karriärsituation för att komma vidare. Fråga dig: jag vill hit, men varför hamnar jag alltid här? Unna dig att vara din egen karriärcoach. Det är också viktigt med kontinuiteten. Gör detta minst en gång per år, helst en gång i halvåret, tipsar Martin.

Ett annat av hans råd är att satsa helhjärtat på allt du gör:
− Man är aldrig bättre än sitt senaste gig.  Gör du ett dåligt gig är det därför viktigt att du har andra riktigt bra att falla tillbaka på − det har du inte om du bara gör saker halvdant.

Martin vet hur det känns att misslyckas, men han vet också hur du repar dig efter ett nederlag:
− Titta på ditt misstag och se vilka minor du gick på och tänk ”det här gör jag inte en gång till”. Gå inte bara vidare och blunda för vad som har hänt, utan titta verkligen in i såret och lär dig av det.

 

3 snabba med Stenmarck:

Vilken är din favoritjulsång?
− Åh vad svårt. Det skulle i så fall vara Dumdum Boys med Stjernesludd, men den känner nog ingen till. Annars Fairytale of New York med The Pogues. Och så gillar jag O helga natt, speciellt när de brölar på.

 

[object width=”425″ height=”344″] [param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/tOVx7myiXCk?fs=1&hl=sv_SE” /] [param name=”allowFullScreen” value=”true” /] [param name=”allowscriptaccess” value=”always” /] [/object]

Lyssna i Spotify:

The Pogues – Fairytale of New York

Tommy Körberg – O helga natt

Vilken är din favorit på julbordet?
− Jag har en otippad grej: röda, fina kräftor. Det är väldigt snyggt på julbordet. Jag har infört det i min sambos familj och alla blir så glada när de ser dem. Annars gillar jag det där gröna med grädde – grönkål! Kräftor och grönkål – vilken härlig blandning!

Hur kopplar du av från jobbet i jul?
− Jag har ju barn så det är ganska lätt, jag är med dem. Och läser − det är som att resa, fast på plats.

 

Foto: Mats Bäcker