Dubbla karriärroller för Ebba
9 Jul 2013 kl: 00:00

Dubbla karriärroller för Ebba

Hon är skönheten själv, och godheten. En hjältinna som drömmer om lyckan. När vi träffar Ebba Hultkvist Stragne har hon precis kommit tillbaka från sagornas värld där hon under hösten och vintern spelade Askungen på Maxim-teatern i Stockholm. Under tiden på teatern gick hon ner till att jobba 80 procent på sitt ordinarie jobb på pr-byrån Westander. Det var en intensiv period där hon kombinerade repetitioner och föreställningar med jobbet som pr-konsult, dubbla karriärer som båda ställer höga krav på prestation och resultat.

 

– Jag mår bra av att spela teater, det är en viktig del i mitt liv. Det kan låta klyschigt, men på scenen känner jag verkligen att jag lever. Det är en väldigt speciell miljö att jobba i, det går inte riktigt att jämföra med någonting annat. Du är i ständig kontakt med dina känslor och kommer väldigt nära alla du jobbar med, både socialt och fysiskt. Man håller varandra i händerna och kramas. Det skiljer sig såklart en del från att jobba i ett kontorslandskap, konstaterar Ebba Hultkvist Stragne.

 

”Funderar inte så mycket över hur jag uppfattas”

Att skådespeleriet länge har varit viktigt för Ebba vet de flesta som växe upp på 90-talet. Vi minns henne som Wilma i Skärgårdsdoktorn, tv-serien som kom att bli en av SVT:s mest framgångsrika produktioner genom tiderna. Hon var tjejen som alla andra tjejer ville vara, och som allakillar ville vara ihop med. Det går inte att låta bli att se kopplingar mellan Wilma och rollen hon nu har gestaltat, Askungen. Snälla, väna och omtyckta av alla. Är det så Ebba också är? Hon skrattar när den romantiska bilden av henne kommer på tal.

 

– Jag har fått höra det där genom åren, att killar skulle vara kära i mig och så, men jag har haft svårt att ta det till mig. Visst var det kul att vara omtyckt, men jag har alltid haft en bra distans till saker och ting. Jag funderar inte så mycket på hur jag uppfattas, det berör mig inte på djupet. Om jag får beröm eller kritik kan jag släppa det väldigt snabbt, jag håller inte fast vid saker. Jag kan nog ge ett ganska snällt och vänt intryck, men jag är inte rädd för att säga ifrån om det är någon-ting jag inte håller med om. Många kan nog bli förvånade över hur jag är, jag säger absolut vad jag tycker och har inga problem med att ta en diskussion.

 

Hade egen chaufför

Ebba var bara tolv år gammal när hon började med inspelningarna av Skärgårdsdoktorn. Hon minns det som en rolig tid. Eftersom hon gick i skolan samtidigt fick hon leva ett helt annat liv än de flesta andra i hennes ålder. Hon hade en egen chaufför som körde henne till inspelningarna, och hon fick komma och gå som hon ville i skolan.

– Ibland var jag tvungen att gå från en lektion, så jag fick lära mig att sköta mig själv ganska mycket. En del av skoluppgifterna fick jag plugga ikapp hemma och jag fick lära mig att passa tider och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Men jag minns det bara som positivt.

 

Några år senare fick Ebba huvudrollen i långfilmen Festival och det var nog få som trodde att hon skulle satsa på någonting annat än skådespelarkarriären då. Men det gjorde hon.

– Jag har alltid gillat skådespeleri och att stå på scen. Jag gick i en musikklass både i grundskolan och på gymnasiet och spelade ofta huvud-rollen i musikalerna på skolan. Det ligger nog i släkten. Hela min familj är ganska utåtriktad, min syster har alltid hållit på med dans och min pappa och bror är väldigt musikaliska. Samtidigt är jag väldigt nyfiken av mig och gillar att prova nya saker.

 

”Tempot helt galet på Handels”

Efter studenten jobbade Ebba med en rad olika saker, en period bodde hon i London där hon jobbade i en skobutik, och ett tag var hon volontär för Röda korset på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hon har även varit projektledare på ett bokförlag och 2005 bestämde hon sig för att söka till Handelshögskolan i Stockholm.

– Jag har aldrig riktigt känt att skådespeleriet är det enda jag kan ägna mig åt. Jag ville skaffa mig en bredare grund att stå på och ekonomi kändes som en bra utgångspunkt. Handels har ett bra rykte så jag bestämde mig för att söka dit.

 

Ebba beskriver den första tiden på Handelshögskolan som chockartad.

– Tempot var helt galet, du förväntades haja allt på en gång. För varje dag skulle vi hinna 100 sidor framåt och vi läste fem kurser parallellt. Det var en chock. Men det blev bättre och jag trivdes väldigt bra.

 

Tiden på Handels skulle dock inte hindra Ebba från att fortsätta stå på scenen. Hon engagerade sig i skolans spex och fortsatte att göra en del reklam och kortfilmer.

– Många ser livet som en rad viktiga beslut och vägval. Men jag ser det inte så. Jag tar livet lite som det kommer och planerar inte för mycket. En sak behöver inte utesluta en annan. Jag är ganska öppen för impulser och för att prova många olika saker. Ett beslut behöver aldrig vara definitivt, det går alltid att byta väg eller vända om. Jag försöker se det så, annars skulle jag nog bli galen.

 

Jobbar nu som pr-konsult

Sedan nästan tre år tillbaka jobbar Ebba som pr-konsult på Westander.

– Det vi jobbar med är att hjälpa företag och organisationer att skapa publicitet eller att påverka politiska beslut. Personligen är jag inriktad på företagande, kultur och hälsa. Det kan handla om att skriva pressmeddelanden, ta fram handlingsplaner, hålla i workshops tillsammans med en kund eller att ha medieträning.

 

Hon beskriver arbetsdagarna som intensiva och resultatinriktade.

– Vi tar betalt per timme och allting är väldigt strukturerat. Detta gör att vi jobbar väldigt effektivt och tar ganska få pauser. Vi rapporterar varje kvart vi jobbar till den närmaste chefen. Vårt beläggningsmål är att kunna fakturera 75 procent av vår arbetstid.

– Det kan låta extremt, men egentligen är det ett ganska bra system. Det är intensiva dagar, men samtidigt blir det väldigt tydligt vad vi presterar och vad som förväntas av oss. Det blir också lättare att släppa jobbet när vi går hem.

 

Inget behov av att sticka ut

Att göra karriär ser Ebba som någonting väldigt individuellt.

– Självklart vill jag känna att jag utvecklas och gör saker bra. Men jag har aldrig känt ett behov av att sticka ut eller att armbåga mig fram. Jag jämför mig mest med mig själv och för mig finns det också många andra saker i livet som är viktigare än karriären. Jag vill uppleva så mycket som möjligt och har nog aldrig vetat exakt vad jag vill och jag tror inte att jag är ensam om det. Däremot är det nog vanligt att känna sig tvungen att visa sig säker på vad man vill.

 

Det låter som om Ebba har den perfekta inställningen till livet, balanserad och harmonisk. Samtidigt erkänner hon att också hon har perioder av tvivel och självrannsakan.

– Det är klart att jag inte är helt avskärmad från omgivningen. Även jag påverkas av normer och förväntningar. Tankar om vad andra tycker och tänker om mig kommer så klart upp ibland. Samtidigt kan jag släppa det ganska snabbt. Det är faktiskt så att alla människor är så upptagna med att analysera sig själva, så jag brukar tänka att vem orkar tycka och tänka om mig? Och om någon nu gör det, vem bryr sig?

 

”Har höga krav på mig själv”

Kanske är Ebbas inställning ett måste med tanke på de branscher hon jobbar i eftersom hon blir bedömd i allt hon gör och presterar.

– Visst är det kravfyllt och det är klart att jag vill vara duktig och göra bra ifrån mig. Jag har absolut högra krav på mig själv. Men jag är ganska säker på att det finns många andra som har betydligt högre krav på sig själva än vad jag har. Jag tycker att jag pendlar ganska mycket mellan att vara duktig och inte. När jag är ledig kan jag slappa utan problem och jag är ingen perfektionist. Däremot kan jag gå all in när jag verkligen tycker att någonting är extra roligt, som när jag gjorde Askungen, eller när jag har ett särskilt spännande uppdrag på jobbet. Då har jag svårt att släppa tankarna på jobbet, även när jag är ledig.

 

Vem är då den privata Ebba, tjejen

bakom kulisserna?

– Jag är bra på att skilja på jobb och privatliv. Jag tar oftast inte med mig jobbet hem och försöker att inte värdera mig själv utifrån beläggningsgraden på jobbet, eller hur jag uppfattas och recenseras på en scen. Jag är familjekär och umgås mycket med mina vänner. Många barndomskompisar bor nära mig och vi ses nästan varje dag. Jag skulle säga att jag är ganska enkel av mig. Det är människorna som jag omges av som är det viktiga. Människor som får mig att må bra!

 

I dag är Ebba 29 år och relativt nygift. Att bli äldre är ingenting hon tycker är jobbigt, tvärt om. Hon känner sig lugnare med åren och mer säker på att fortsätta göra sådant hon tycker är roligt.

– En dröm jag har är att kunna fortsätta kombinera skåde-speleri med marknadsföring. Det känns inte som en omöjlighet. Samtidigt är jag ganska säker på att jag inte kommer att jobba som pr-konsult när jag är 65 år. Det är svårt att veta exakt vad jag kommer att göra. Jag har aldrig någonsin riktigt vetat var jag är på väg. Tack och lov är jag inget kontrollfreak.

 

 

Ebba Hultkvist Stragne

ÅLDER: 29 år.

CIVILSTÅND: Gift.

BOR: I Vasastan i Stockholm

GÖR: Pr-konsult på Westander och skådespelare.

UTBILDNING:Civilekonom med inriktning mot marknadsföring, Handelshögskolan i Stockholm. Examen 2010.

 

En dag på jobbet

07:00 Klockan ringer. Ebba snoozar till 07:20 innan hon går upp och gör frukost. ’’Förut slarvade jag med frukosten, men inte längre.’’ I dag blir det en smörgås med ost, naturell yoghurt med bär och en frukt.

 

 

08:30Tar tunnelbanan till jobbet vid Medborgarplatsen på Södermalm. Hon börjar med att ta en kopp kaffe. Sedan drar jobbet i gång. ’’Jag är inte så morgonpigg och tycker inte om att rivstarta. Jag måste dricka en kopp kaffe innan någon kan be mig att göra någonting vettigt. Det räcker med några klunkar.’’

 

 

08:45 Ebba skriver ett pressmeddelande åt en kund innan hon går igenom ett uppdrag med en kollega. Därefter börjar hon planera en medieträning som hon ska hålla med en kund.

 

 

12:00 Det är dags för lunch. Ebba är dålig på att ta med sig matlåda. ’’Ofta går jag till fiskaffären som ligger nära och har bra priser. Annars blir det Lima Deli som har goda sallader.’’

 

 

13:00Möte med en kund. De går igenom utfallet av de senaste aktiviteterna, hur många pressklipp har de fått och hur kan detta värderas i annonsvärde och pr-värde? I vilka delar av Sverige och i vilka medier har det gått bäst och vad kan de göra framöver?

 

 

15:00 Medieträning med en kund. De filmar intervjun för att sedan kunna göra en bra utvärdering.

 

 

17:30 Går från jobbet för dagen. Tar en sväng förbi Sats och springer på löpbandet i en halvtimme.

 

 

18:15 Går hem och lagar middag. Den här dagen blir det en pastarätt med räkor.

 

 

20:00Fikar med barndomskompisen som bor en trappa ner i samma hus.

 

 

22:30Ebba går och lägger sig och surfar på telefonen. Om hon orkar läser hon en bok. Lampan släcks helst senast 23.15.