Du har chans att växa när Skanska bygger morgondagen
19 Mar 2014 kl: 00:00

Du har chans att växa när Skanska bygger morgondagen

Med över 11 000 projekt och 56 000 medarbetare världen över är Skanska en av giganterna på byggmarknaden. Pierre Olofssons Skanska-resa började direkt efter studierna. I dag är han vd för Skanska Sverige och har just blivit nominerad till Årets Employer Branding-person inför Universum Awards.

– Det är en långsiktig strategi och framför allt en stark laginsats som ligger bakom den här nomineringen. Vi bygger samhället omkring oss och såg tidigt vikten av starka satsningar för att få våra medarbetare att växa. Jag själv startade till exempel i vårt traineeprogram redan 1993 och sedan dess har jag själv haft fler roller än jag kan räkna.

Branschens nummer ett
Skanska har bara i år skrapat hem flera Employer Brandingutmärkelser. Kollegan och tillika Employer Branding Managern Ann Ericsson föräras till exempel Årets Hederspris. En viktig orsak till Skanskas framgångar, menar Pierre Olofsson, bygger på varje enskild individs vilja att växa – och att utveckas.
– Vi är väldigt aktiva när det gäller att engagera oss i universitets och högskolors verksamhet tidigt för att fånga upp det driv som finns ute bland Sveriges studenter. Duktiga människor vill jobba med andra duktiga människor. Vi vill helt enkelt ha de bästa medarbetarna som vill utveckla Skanska i dag – och inte minst för framtiden.

Engagerat ledarskap
Pierre Olofsson lyfter fram vikten av gott ledarskap när det gäller att odla morgondagens talanger:

– Att se människor växa är bland det roligaste jag vet och det är alla mina duktiga medarbetare som gör att jag älskar att gå till jobbet. Det är människorna som är Skanska! För att få människor att våga anta nya utmaningar kräver det att du som chef brinner för att se dina medarbetare utvecklas. Medarbetare behöver olika förutsättningar och det är viktigt att man som ledare fångar upp talanger för att alla ska kunna nå sin fulla potential. Skanskas starka ledarskapsfokus är en grundförutsättning för att vi ska kunna vara det bästa laget.

”Bara du som sätter gränserna”
Det är just den strävan efter att alltid vara ledande som gjort Skanska till branschens attraktivaste arbetsgivare, ett företag i framkant. En inte helt oviktig komponent i sammanhanget när det gäller att locka till sig toppkompetens:

– Vi vill vara branschens flaggskepp när det gäller gröntbyggande och säkra arbetsmiljöer. Det faktum att vi dessutom är en tung aktör på den globala arenan gör att du som medarbetare inte bara kan utvecklas i den tekniska framkanten utan även få möjligheten att prova på olika roller i en internationell miljö. Här i Sverige bygger vi till exempel Nya Karolinska sjukhuset. Det är ett joint-venture-projekt tillsammans med Storbritannien och över 38 nationaliteter är inblandade i projektet. På Skanska kan du växa under en hel karriär. Det är bara du som sätter gränserna.