”Du blir en representant för svensk innovationskraft”
13 Maj 2016 kl: 00:00

”Du blir en representant för svensk innovationskraft”

Efter att ha jobbat med och formats kring forskning inom telekom och internet började Andreas Aurelius på Vinnova 2013. I dag är han enhetschef på avdelningen Tjänster och IKT (informations- och kommunikationsteknik) och söker nya medarbetare.

Berätta om din väg till Vinnova.
– Jag är utbildad civilingenjör inom teknisk fysik på Chalmers. Efter universitetet började jag på Ericsson med främst optiska nätverk, eller förenklat: telekom. Efter det jobbade jag på forskningsinstitutet Acreo där jag gick ännu djupare ner i internet och telekom. Efterhand drev jag mer och mer mot en projektledarroll då jag ser mig själv som en generalist. Under den tiden hade jag mycket kontakt med Vinnova då vi sökte finansiering till våra innovationer. Som landets innovationsmyndighet delar Vinnova ut miljardsummor årligen till projekt som gör Sverige och världen bättre. Här finns resurserna, modet och viljan att hjälpa häftiga projekt att nå sin fulla potential – att vara en del av det är fantastiskt.

Hur har din karriär på Vinnova sett ut?
– När jag började på Vinnova var det som handläggare. Det kanske låter grått och trist, men det är raka motsatsen. Det är ett väldigt fritt jobb där du får vara med och planera vilka områden vi ska satsa på. Du får ta del i hela processen kring våra utlysningar, från att utforma insatser till att till att bedöma de ansökningar som kommer in och följa upp de löpande projekten. Det är en av de allra roligaste sakerna på Vinnova – att ta del av alla spännande och innovativa idéer som människor har och vill förverkliga. I december förra året blev jag enhetschef, men fortsätter att arbeta operativt med en del program. Det är en fördel även i min ledarroll; jag vet vad jobbet innebär och jag tror på att hålla mig uppdaterad för att vara en så bra chef som möjligt.

Och nu söker du nya kollegor?
– Ja, just nu söker vi två nya medarbetare till min enhet IKT. Ett väldigt spännande yrke där du bidrar till att forskningen blir till konkreta lösningar som förbättrar samhället och du blir en representant för svensk innovationskraft såväl i Sverige som internationellt.

De som får jobben får även dig som chef, vem är ledaren Andreas Aurelius?
– Att vara chef är en balansgång – jag vill vara involverad utan att detaljstyra. Mina erfarenheter från yrkesrollen jag anställer till är nyttiga, men mina medarbetare är de som ska göra jobbet medan jag ska agera mer som ett bollplank. Jag tror på att en bra ledare ska få sina medarbetare att växa och nå sin fulla potential, då måste de få utrymme att utvecklas också.