”Du är välkommen med egna initiativ och kreativa idéer”
17 Maj 2016 kl: 00:00

”Du är välkommen med egna initiativ och kreativa idéer”

Teknikkonsultbolaget Rejlers är verksamt inom all slags industri. Här arbetar 2100 ingenjörer med elteknik, energi, mekanik, automation, elektronik, IT, järnväg och telekom. Och Rejlers har projekt på alla nivåer. Ett exempel är vid Slussen-projektet i Stockholm. Här jobbar projektledarna både på detaljnivån, med frågor om hur en enskild kabel ska dras, och på övergripande nivå, som kan gälla vilka entreprenader som ska köpas in.

Varför är Rejlers en spännande arbetsgivare?
– Det ett mycket tillåtande företag, och ont om ”slipsar”. Alla chefer är ingenjörer. Min chef jobbar liksom jag som konsult. Han vet precis hur min vardag ser ut. Jag kan föra fram både kritik och beröm och cheferna lyssnar eftersom de själva vet hur livet som ingenjör är. Jag får arbeta med det jag tycker är kul och ledningen tror på mina idéer. Just nu utvecklar jag till exempel en ny tjänst för industriell IT-säkerhet – men nu i uppbyggnadsfasen är den lite hemlig.

Vad är din roll som automationsingenjör?
– Ser du en skorsten eller en byggkran så har jag sannolikt jobbat där. Automation är det som driver allt. Jag utvecklar styrsystem, programmerar befintliga processer, skriver kontrakt samt besiktigar system och installationer. Dessutom har jag jour för trafikledingscentralen i Stockholm. De ringer när belysningen, kameror eller fläktar i trafiktunnlarna inte funkar.

Vad är roligast på jobbet?
– Jag gillar ny teknik, och eftersom Rejlers jobbar med nybyggnation så får vi alltid tillgång till den senaste tekniken. Min drivkraft är att göra saker bättre och bidra till samhällsutvecklingen, till exempel att minska energiåtgång, minimera utsläpp eller installera larm för att förhindra olyckor. Jag vill jobba för människor och det får jag här.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns?
– Det finns alla möjligheter att klättra och fördjupa sig i teknik. Företaget håller kontinuerliga utbildningar för att hålla medarbetarna ajour. Allt innovativt utvecklingsarbete uppmuntras. Jag strävar mot specialistrollen, med avancerade projekt inom automation och systemering, och får verkligen stöd i detta. Rejler är verksamt i över 100 länder så den som vill kan jobba internationellt. Men man skickas inte iväg utan bestämmer alltid själv var man vill arbeta. Vi finns på 80 orter runt om i Sverige, Finland och Norge.

Vilken kompetens söker Rejlers just nu?
– 2020, 3030 och 4040 är nyckeltalen för framtiden. Målet är att år 2020 vara 3030 anställda och omsätta 4040 miljoner. Kan du automation har du ett arbete i morgon. Men vi söker hungriga ingenjörer inom alla tekniska områden. Det finns bra manöverutrymme att vara kreativ och utvecklas som man önskar. Ledningen är öppen för nya influenser. Vår bransch är mansdominerad men Rejlers välkomnar självklart även kvinnor. För att beskriva vår goda stämning kan jag berätta att min chef uppmuntrade mig att vara pappaledig. Det är jag nu.