Artikeln är gjord i samarbete med Högskolan i Skövde.
När Moa Hedén jobbade på Hemköp i Herrljunga fick hon ett tips från sin chef om att läsa butikschefsprogrammet på Högskolan i Skövde.
– Jag tyckte att det lät intressant och det kändes bra att jag kunde pendla från närliggande Herrljunga.
Nu går Moa tredje året på butikschefsprogrammet och det är tur att hon bor nära skolan, för trots att programmet är på distans kräver ändå en del av utbildningen närvaro i skolan (om man inte läser sista terminen utomlands på ett av skolans partneruniversitet).
– Vi läser 50 procent på distans, berättar hon. De två första åren åker man till det lärcentrum man blir tilldelad (Alingsås, Varberg eller Lidköping) två till tre dagar i veckan och tredje året läser vi i Skövde. Vi har föreläsningar över Telebild, som ett Skypemöte med läraren, eller inspelade föreläsningar som man tittar på i datorn. Närvaron i skolan handlar mest om seminarier eller övningar som bara håller på ett par timmar, så man är sällan där en hel dag.
Moa Hedén. Foto: Högskolan i Skövde.
Moa tycker att en av fördelarna med en distansutbildning är att hon kan göra andra saker parallellt med skolan – så länge arbetet läggs upp smart.
– Om man planerar sin tid ordentligt kan man jobba de dagar man inte är i skolan. Men en del har en skev bild av utbildningen och tror att man kan vara hemma hela tiden, så man ska veta att man faktiskt måste åka till skolan ett par dagar i veckan. Och när man är hemma och pluggar måste man tydligt dela upp tiden i ledig tid och plugg-tid för det kan vara svårt att skilja på det.
På butikschefsprogrammet läser man en bredd av kurser, från marknadsföring till externredovisning, och får en kandidatexamen i företagsekonomi när man är klar. Enligt Moa ger programmet en bredare kompetens än vad namnet antyder.
– Utbildningen borde kanske heta ”Ekonomi inriktning handel” istället, just för att man kan bli så många olika saker inom handel, säger hon. En kurs jag gillar är Företagsledning i butik, då fick vi låtsas vara chefer och ha medarbetarsamtal där vi skulle omplacera folk! Det är även väldigt bra att läsa affärsjuridik, man får lära sig allt om regler vid uppsägning, diskriminering och andra viktiga saker.
Moas framtidsplaner involverar en kombination av hennes två passioner: Siffror och möbler.
– Eftersom programmet är så brett kan man välja bland många fler yrken än butikschef och då jag har ett stort intresse för ekonomi och inredning vill jag kanske jobba med inköp i någon större inredningsbutik, avslutar Moa.
Artikeln är gjord i samarbete med Högskolan i Skövde.