10 Aug 2010 kl: 00:00

”Dra inte ut på beslutet om jobbet känns fel”

Hur kom du på idén till boken?

– Hälften av oss vill byta jobb eller arbetsuppgifter. Men det känns ångestladdat att ta sådana tuffa beslut. Jag vill inge hopp med boken för att hjälpa folk att ta det första steget mot sina karriärdrömmar. Och det är aldrig för sent att gira i karriären, oavsett hur gammal man är! Det finns otaliga exempel på det.

 

Hur brukar ett första möte gå till när du karriärcoachar någon?

– Det är ett samtal som handlar om vad coachning är, klientens mål och förväntningar på coachningen, tidigare erfarenheter, arbete i dag, och så vidare. Vi lägger sedan upp en handlingsplan.

 

Vem kan ha nytta av karriärcoachning? Och för vilka passar det inte?

– Klättra i karriären? Taskig chef? Monotona arbetsuppgifter? Tufft att vara ny chef? Var får jag motivation ifrån? Vilket jobb passar mig? Tusentals frågor kan en karriärcoach hjälpa dig med, och vem känner inte igen sig i något av dessa resonemang någon gång under sin karriär? Kort svar: alla kan behöva ett bollplank ibland.

 

Det har varit mycket diskussion på sistone om jobbcoachers varierande kompetens. Hur går man tillväga för att hitta en bra och seriös coach?

– Diskussionerna i media har framförallt rört jobbcoacher, och det är inte samma sak som karriärcoacher. En karriärcoach, till skillnad från arbetsförmedlingens jobbcoacher, jobbar inte enbart med enskilda individer utan även ute i organisationer med nya chefer, outplacement, omplacering, motivation, karriärväxling med mera. Jobbcoacherna har ett enda uppdrag, de ska få ut folk på arbetsmarknaden, inget annat! (Och ja, blandad konfekt på kompetensen där). Välj en beprövad ”karriärcoach” och be om referenser!

  

Jeanette Gardners tips till alla som vill förändra sina karriärer:

  • Utbildning, kompetens och vilja är bra beståndsdelar när man vill bygga sin karriär, men också driftighet och att kunna marknadsföra sig själv. 
  •  Lär känna dig själv och komma underfund med vad det är du egentligen vill göra och vart du vill nå. 
  •  Dra inte ut på beslutet om jobbet känns fel för dig. Ta tag i saken, lägg upp en plan och sätt upp bra mål på vägen!
  •  Låt inte din fasta lön och dina förmåner hindra dig från att göra den radikala ändringen som du behöver för att må bra. 
  •   Att skapa en positiv bild av sig själv i en svår situation kan vara en räddare i nöden.

     
  Namn: Jeanette Gardner

Yrke: Certifierad karriärcoach

Gjort tidigare: Mediakonsult

Aktuell: Som karriärcoach till vinnarna av Shortcuts karriärtävling.

Gör annars i höst: Kommer att jobba med nya chefer och ett karriärväxlingsprogram på ett medieföretag.

 
     

 

Läs mer om karriärtävlingen här!

 

Foto: Jezzica Sunmo