Dofterna som får kollegan att lacka ur
2 Apr 2016 kl: 00:00

Dofterna som får kollegan att lacka ur

Svettlukt är den odör som får flest arbetstagare att rynka på näsan i avsmak. Det fastslår en undersökning från Entreprenörföretagen, där 700 yrkesverksamma svenskar ingick. Nästan en av fem placerade svettlukt i topp på frågan om de mest störande dofterna på jobbet.

Ny på jobbet? Så blir du poppis bland kollegorna.

Stark parfymdoft knep andraplatsen, följd av dålig lukt från toaletterna, avloppsstank och matos från matlådorna. På den mer hedervärda topplistan om favoritdofter vinner nytvättad tvätt, med havsbris som silvermedaljör, och rengöringsmedel på bronspall.

Undersökningen, som även behandlade frågor om ventilation på jobbet, visar att hela en av tre vill ha bättre sådan. 70 procent uppger sämre prestationer som en effekt av bristande ventilation.

– Vanliga symptom av dålig ventilation är trötthet och koncentrationssvårigheter. För dem som har problem med allergier och astma kan dessa förvärras. Inom industri där det förekommer farliga ämnen kan det förstås ge väldigt allvarliga följder. I andra miljöer, som kontor och skolor, handlar det ofta mer om att produktiviteten påverkas negativt, vilket kan vara nog så viktigt, säger Arbetsmiljöverkets Gunnar Åhlander i en kommentar.

Minst populära lukten på jobbet

Svettlukt (20 procent)
Stark parfym (16 procent)
Dålig lukt på toa (10 procent)
Avlopp (9,5 procent)
Matos från kollegors lunchlådor (6,5 procent)
Soplukt (6 procent)

Mest populära lukten på jobbet

Nytvättad tvätt (12,5 procent)
Havsbris (9,5 procent)
Såpa/rengöringsmedel (9 procent)
Nybakade bullar (8,5 procent)/
Färska blommor (8,5 procent)
Granskog (4 procent)

Undersökningen gjordes av Snabba Svar i april 2015 med 709 svenska yrkesarbetande svenskar i åldrarna 18-70 år. Respondenterna är statistiskt fördelade med avseende på ålder, kön och geografi.