DJ:ande journalistens bästa afterworklåtar
2 Jun 2009 kl: 00:00

DJ:ande journalistens bästa afterworklåtar

Kristofer Andersson är – en enligt egen utsago – en popnörd och klädnörd med sinne för rubrik- och bildlösningar för redaktionella sajter.

– Kort sagt – ungefär likadan som resten av dem som besöker restaurang Tranan i Stockholm, säger han till Shortcut och skickar med en grym Spotify-lista med afterwork-låtar.

 

Vad är det mest spännande i ditt liv/din karriär just nu?

Att jag byter jobb givetvis! Jag kommer snart att lämna min anställning som deskredaktör för TV4.se , för att i stället arbeta med SVT.se . Jag hoppas såklart att det kommer bli än mer kreativt och utmanande än det jag gör idag.

 

Kan du berätta om din utbildnings- och karriärväg?

Jag började studera medievetenskap direkt efter gymnasiet, och kort därefter kom jag in på Journalistik- och multimediaprogrammet på Södertörns högskola. Där gjorde jag min slutpraktik på SVT:s Text & Webb-redaktion, och fick en fortsatt anställning när praktiktiden tog slut. Efter ett år gick jag istället över till Citytidningarna, som skulle starta upp en ny webbplats. I augusti i fjol gick jag istället till TV4, för att bli deskredaktör, med ansvar för ettalöpet på TV4.se. Och nu är det dags att röra på sig igen.

 

Vad är ditt karriärmål?

Förutom att få världen att haja att Style Council alltid knäcker The Jam – att få en ännu större förståelse för de nya möjligheter som webben betyder för mediehusen. Att bli ännu vassare med pennan. Och lite mer ansvar, är väl alltid trevligt dessutom.

 

Ge tre karriärtips!

 

* Välj inte alltid den ”säkraste vägen” – gå efter magen. Låt inte anställningsform och lön ha första prio – tänk utveckling och erfarenhet. Resten kommer med tiden.

 

* Var tydlig – med vad du vill, vad du kan och vad du tror på. Är du inte det blir du lätt bara en bakgrundskuliss, och risken att folk inte lyssnar på dig blir ännu större.

 

* Var inte stolt – varken du eller någon annan kan allt. Idéer sker oftast i samtal med andra människor – ta till vara på det, be om hjälp och ge hjälp när det behövs.

 

Du dj:ar en hel del – vad ska man välja för musik för att få igång folk?

Human Beinz – Nobody but me (Pilooski edit) har aldrig misslyckats. Annars är det också viktigt med fina strumpor.

 

Vad gillar du för musik?

Jag har väl doppat tårna i det mesta vid det här laget, popmusik fortsätter att vara det viktigaste i mitt liv. Men grunden utgörs väl fortfarande dock av gamla repiga soulsinglar, skivbolaget Postcard och allting som kommer från Jamaica. Och R. Kelly. Alltid R. Kelly.

 

Vad lyssnar du på för musik för att jobba effektivt?

Sanningen att säga blir jag väl lätt lite för upptagen av att lyssna på själva musiken – men vokalhouse a lá Ce Ce Rogers och allting som svenska duon Studio lägger sina händer vid fungerar bra.

 

Bästa tre låtarna till afterworken?

Stevie Nicks – Stand Back , Collins & Collins – top of the stairs och Four Below Zero – My Babys Got ESP .

 

Berätta om din fredagslista!

Ah, jag höll den väldigt simpel: Politisk, svart och rätt publikfriande. Tanken är väl att låta den löpa i ett tidsspann från tidigt femtiotal till 2009. Alltså från epokerna Brittisk skiffle och brill building via soulmusiken, housescenen till dagens nydisco och dubstep. Lika livsnödvändigt alltihopa, givetvis. http://open.spotify.com/user/koff/playlist/698PEllgENRJv0KyKotNNH

 

För dem som inte har Spotify och kan lyssna på din lista kan du ge tre youyube-klipp i stället?

För att vara ärlig – youtube verkar ha rensat igenom arkiven, så ingenting av kvalitet verkar finnas kvar. Men den här hittade jag, som passar bra inför det stundande valet: Luke Haines – Never Work.

 

http://www.youtube.com/watch?v=gmHySeSJLkE&hl=sv&fs=1&rel=0&color1=0x234900&color2=0x4e9e00&border=1 (Kan du inte se klippet >> http://www.youtube.com/watch?v=gmHySeSJLkE )