DJ-duo med mästarkoll på marknadsföring
5 Dec 2014 kl: 00:00

DJ-duo med mästarkoll på marknadsföring

Ylva och Malin har kandidatprogrammet i ekonomi på Handelshögskolan att tacka för att de över huvud taget träffades och i dag fyller dansgolv över hela Stockholm.

– Det var 2008. Vi gick i en stor klass, cirka 300 elever, så vi hade inte stött på varandra i korridorerna eller föreläsningssalarna. Det hände senare, när jag av en händelse gick in i den färgbutik där Ylva jobbade extra. Hon kände igen mig från skolan, så jag fick rabatt, säger Malin.

– Sedan träffades vi igen under en skidresa med klassen, på en pissoar av alla ställen. Då ”bondade” vi över den där rabatten, påminner Ylva och båda skrattar.

”Vi har ingen ”riktig” fritid som många andra. Men det gör ingenting eftersom vi får hålla på med sådant vi verkligen gillar.”

De båda ekonomistudenterna upptäckte att de hade massor gemensamt. Malin och Ylva började gå ut och festa tillsammans. Intresset för klubbmusik var ömsesidigt, och snart började de även arrangera stora fester i egen regi.

– Vi bjöd in vänner från en massa olika sammanhang, valde teman, upplägg och rekvisita noggrant och bara lät kulturkrockarna hända. Det var spännande, minns Malin.

När ryktet om deras fester spred sig fick Ylva och Malin snart förfrågningar om att arrangera klubb. Då föll det sig ganska naturligt att de också skulle vara med och spela på klubbarna. De började skugga sina mer rutinerade DJ-vänner och lärde sig allt de behövde kunna för att ta sig an yrket på allvar.

På Handelshögskolan verkade vissa av kursarna först lite skeptiska till kombinationen sena gig och krävande ekonomistudier.

– Vissa tänkte nog att DJ:andet var ett oseriöst extrajobb och att vi skulle få svårt att hänga med i kurserna, säger Ylva.

År 2012 drog Y+M igång på allvar. Den första ”riktiga” klubbspelningen ägde rum på F12. Sedan dess har det rullat på med flera uppbokade kvällar varje vecka, på inneställen som Berns, Kåken och Marie Laveau. Från att ha mötts av skepsis hos kursarna på Handels blev Ylva och Malin istället sedda som väldigt ambitiösa eftersom de, trots heltidsstudier, lyckades få timmarna att räcka till både bra betyg och professionellt DJ:ande.

Nu pluggar de marknadsföring på masternivå samtidigt som de spelar på natten. Dygnet får de ihop genom att planera – och skippa fritiden.

– För det första så är vi bra på att disponera den tid vi har. Vi pluggar på dagen och spelar på natten – och klämmer in planerandet däremellan. För det andra så har vi ingen ”riktig” fritid som många andra. Men det gör ingenting eftersom vi får hålla på med sådant vi verkligen gillar, säger Ylva.

– Det hade varit svårare att kombinera spelningarna med fasta kontorstider. Studierna är ganska fria och man har stora möjligheter att själv planera sin tid, påpekar Malin.

Drömmen är att inte behöva välja mellan DJ:andet och ett jobb inom ekonomi och marknadsföring.

– Planerar man bra finns det förhoppningsvis tid för några gig i månaden i alla fall. Det känns inte kul att behöva välja mellan det ena eller det andra. Vi vill kunna stimulera båda intressena, avslutar Ylva.

Här upplever du Y+M i december:

MONOKROM pres. JOEY BELTRAM [STX, R&S, DRUMCODE, TRESOR] US | Y+M | CHRIS RETZER
Lördag 6 december, Slakthuset, Stockholm.

Y+M Luciafest feat TJEJREJV: Fralk, Aline Lin, Sophie (SnL), Almaty
Fredag 12 december, Södra Teatern, Stockholm.