1 Mar 2008 kl: 00:00

Ditt kroppspråk kan kosta dig jobbet

1. Håll rätt mängd ögonkontakt

För mycket eller för lite ögonkontakt kan påverka rekryterarens intryck av dig. Undviker du ögonkontakt efter en fråga kan det signalera oärlighet, tittar du till höger eller vänster om rekryteraren (eller ännu värre ut genom fönstret) signalerar det ointresse eller dåligt självförtroende. Att stirra för mycket är inte heller bra, risken finns att du ser tokig ut, eller att rekryteraren känner sig obekväm. Att växla mellan att titta på rekryterarens ögon, mun och axlar är ett säkert kort.

2. Kontrollera nervösa ticks

Att skruva på sig, konstant fingra i sitt hår eller snurra en penna mellan fingrarna visar tydligt att du är nervös. Även om rekryterar kan tillåta en viss mängd nervositet förväntar de sig att du ska kunna hantera press, speciellt om du söker ett stressigt jobb. Kan du inte kontrollera dina nerver under en intervju, hur ska du då kunna hålla dem i schack på jobbet? Dessutom kan olika nervösa ticks irritera rekryteraren och distrahera honom eller henne från att lyssna på vad du säger. För att undvika nervösa ticks, ta med penna och papper för att hålla dina hander upptagna – men se till att bara röra pennan när du antecknar. 

3. Tänk på din hållning

Tänk på hur du sitter. Under en intervju är det viktigt att du framstår som självsäker och engagerad. Om du hänger med axlarna signalerar det dåligt självförtroende och en slapp hållning att du är likgiltig och ointresserad. Sitt rak i ryggen och luta dig lite framåt för att visa intresse. Ett bra knep är att sitta längst bak på stolen så kommer rätt hållning ofta automatiskt.

4.  Undvik ett “stängt” kroppsspråk

Korsade armar och knutna händer signalerar att du är spänd, defensiv och ovillig att öppna dig. Ibland korsar man omedveten armarna om man fryser så ta med dig en extra tröja. 

Att sitta med benen i kors eller händerna bakom nacken signalerar att du är bråkig och svår att jobba med. Sitt istället med dina anklar korsade eller fötterna plant mot golvet och använd öppna handgester som visar på en vänlig och öppen inställning.

Källa: Career journal