Dissa Jante: Hon väckte liv i Vasamuseet
19 Maj 2010 kl: 00:00

Dissa Jante: Hon väckte liv i Vasamuseet

”Egentligen är det inte ett dugg komplicerat – det är ju i princip bara jag och min dator – men i musei­världen är idén att arbeta med Skype något helt nytt. Jag jobbar som pedagog på Vasa­museet och projektet som jag på eget initiativ har dragit igång går ut på att barn och unga ska kunna ringa hit och träffa mig live via datorn. Vi jobbar mycket med att öka tillgängligheten och det här blir ju verkligen ett sätt att uppleva museet utan att det behöver bli världens projekt. Det är så enkelt, men ändå verkar inget annat museum i Sverige ha tänkt på att man kan göra så här.

Att dra igång projekt och komma med idéer är en del av min personlighet, jag har alltid gjort det. Men att jag skulle ha användning för den egenskapen som museipedagog var inget jag hade planerat. Jag läste etnologi i Lund och även om jag alltid har tyckt att det är spännande att gå på museer så trodde jag inte att jag skulle arbeta på ett – jag visste att det knappt fanns några jobb i den branschen. I stället satsade jag på att bli lärare. Men efter bara en och en halv termin såg jag en annons om att Uppsalamuseet behövde en museipedagog. Jag sökte jobbet och fick det.

Jag har nästan alltid varit yngst på mina arbetsplatser och det har sina fördelar – jag kan till exempel komma med galna förslag och kollegorna har överseende med det för att jag är ung. En annan bra grej är att jag kan mer om datorer och internet än mina äldre jobbarkompisar. Sådant som känns superavancerat för dem känns ofta enkelt för mig, även om jag egentligen inte har mer koll än de flesta i min ålder.

Att våga föra fram nya idéer och ta plats tror jag nästan alltid är positivt, men jag har lärt mig att det är bra att först lära känna arbetsplatsen. Man skulle kunna säga att det hela handlar om att saluföra sig själv inom de ramar som finns. Det gäller ju att vara strategisk, att inte vara rädd för att ta för sig men att tänka efter hur man ska göra det så att man inte kör över någon. Något som har hjälpt mig är att jag är bra på att bygga nätverk och att jag ofta blir kompis med mina arbetskamrater. Om folk gillar en och är positivt inställda från början så vill de ju hjälpa till.

Att komma med nya förslag har alltid lönat sig för mig, även när projekten inte har lyckats. Funkar idéerna har man vunnit massor, funkar de inte har man lärt sig något och så är det bara att gå vidare. Mina kollegor tycker att mitt Skypeprojekt är superbra, och jag med! Jag hoppas verkligen att det kommer att bli något stort som andra museer också kan ha glädje av.”

 

Sofia Dahlquist
Ålder: 28 år
Bor: I Stockholm
Jobbar som: Museipedagog på Vasamuseet i Stockholm.
Motto: När du står inför något som känns svårt, gör det!