20 Maj 2010 kl: 00:00

Dissa jante: Hon säljer sig med sin röst

”Jag är utbildad sångpedagog och jazzsångerska men hade inte riktigt fått fart på karriären. Det var ständiga vikariat, dåligt betalt och efter att ha varit föräldraledig med första barnet bestämde jag mig för att ta ett ”vanligt jobb” med normala tider och en stadig lön. Jag längtade efter stabilitet i vardagen och eftersom jag hade extrajobbat som receptionist tidigare kändes det naturligt att söka jobb i den branschen.

Företaget jag hamnade på passade mig. Stäm-ningen var positiv och energisk, det var en allt-är-möjligt-atmosfär och jag märkte snabbt att det var okej att vara framåt och ta plats.

Jag berättade för alla om min passion för musiken, vad jag var utbildad till och vad jag hade gjort tidigare. Det ledde till att jag fick frågan om jag kunde hålla ett lunchseminarium för säljarna på kontoret om hur man kan använda sin röst på bästa sätt. Det gick bra och många var nog förvånade över vad ”tjejen i repan” kunde. Jag fick en helt annan respekt än tidigare och flera kollegor kom till mig i receptionen för att ställa frågor om hur deras röster lät. När en erfaren och väldigt respekterad säljare frågade mig om hans röst var okej insåg jag att det här kan bli något mer, något stort. Jag tänkte att ”om han, som är en sådan auktoritet, har så stort förtroende för mig så kan nog fler ha det” och i samma tanke ”det här kan jag jobba med, på heltid”.

 

Den dagen gick jag hem med en ny affärsidé
– att hjälpa folk i näringslivet med deras röster. Jag är bra på att uppfatta väldigt små nyanser i tonfall och språk och inåsg att jag kan använda den talangen till att utbilda människor i hur de ska lägga sin röst för att sälja sin produkt eller få någon att lita på dem. Inom sångpedagogiken är det ett väldigt finlir med hur man sjunger för att få fram rätt känsla, varför skulle det inte vara samma sak i tal?

Lite senare skickade jag ett mejl till högsta chefen och föreslog att jag skulle hålla en kurs för alla företagets anställda. Jag var livrädd, men han tyckte att det var en bra idé och tillsammans började vi utforma en internutbildning. Jag höll utbildningen vid sidan av receptionistjobbet och efter några månader startade jag eget för att satsa röstcoachandet fullt ut – fortfarande livrädd
men med en känsla av att det kommer att gå bra.

Det gjorde det. I dag lever jag på att hålla föredrag, ordna kurser och coacha både sång- och röstelever privat.”

Berättat för Johanna Paues Darlington

 

Sara Hedman.
Ålder:
35 år.
Bor: I Solna.
Jobbar som: Röstcoach på det egna företaget Voiceart.
Motto: Om stigen framför dig är väl upptrampad så är den inte din.