Detta väger tyngst i jobbansökan
13 Aug 2013 kl: 00:00

Detta väger tyngst i jobbansökan

I en ny undersökning som tidningen Chef genomfört skiljer sig synen på vilka egenskaper som värderas högst mellan arbetsgivarna och de som söker jobben.

Så när du du beskriver dig som flexibel är det inte alls säkert att du och arbetsgivaren har samma syn på vad det faktiskt innebär, eller att det är något som ens efterfrågas.

Det som toppar listan över eftertraktade egenskaper bland arbetsgivare är prestigelös, lösningsinriktad och drivande. Men det som de jobbsökande trycker främst på är istället flexibel, ansvarstagande och samarbetsvillig. Resultatet av en generationskrock, menar Lovisa Sterner, vd på Nova Agentum som hjälper storbolag att rekrytera unga talanger.

– Jag känner igen alla de här glosorna. De är väldigt vanliga i de kravprofiler vi får. Men jag tror att de är på väg ut. Trenden går mot mer referensbaserad rekrytering. Där andra får beskriva dig, i stället för att du ska beskriva dig själv, säger hon till Chef.se.

För att inte du eller din potentiella arbetsgivare ska känna er lurade vid en eventuell anställning, se till att trycka på sådant som faktiskt är representativt för dig. Annars riskerar du att hamna på ett jobb där du inte alls kommer till din rätt. Och – se till att ha bra referenser!

Fem vanligaste egenskaperna i ansökningsbrev

Flexibel
Ansvarstagande
Samarbetsvillig
Drivande
Stresstålig

Fem mest sällsynta

Har humor
Tävlingsinriktad
Presigelös
Produktiv
Initativrik

Svåraste egenskaperna för arbetsgivare att hitta

Prestigelös
Lösningsinriktad
Analytisk
Drivande
Kreativ

Lättaste att hitta

Samarbetsvillig
Ambitiös
Noggrann
Inittiativrik
Flexibel

Källa: Chef.se

525 chefer ingick i undersökningen, där de fick svara på frågor om personliga egenskaper vid rekrytering.