”Det värsta var alla som tvekade åt mig”
30 Jan 2011 kl: 00:00

”Det värsta var alla som tvekade åt mig”

”Egentligen spelar det ingen roll vad du engagerar dig i – bara du gör det. Efter fyra år som student är det en av de viktigaste lärdomarna jag tar med mig, nu när jag ska ut i arbetslivet. När jag flyttade ner till Lund våren 2005 hade jag varit inne på att läsa juridik, men eftersom mina betyg inte räckte blev det ekonomi. Jag insåg att när jag väl var inne i systemet kunde jag välja och vraka bland kurser bäst jag ville. För mig var det perfekt. Man behöver inte alltid välja, att kombinera sina intressen är minst lika bra. Det förstod jag när jag såg annonsen för technology management-programmet, Sveriges första utbildning som förenar civilekonomer med civilingenjörer.

Efter två år av ekonomistudier, en termin statsvetenskap plus en sabbatstermin började jag läsa tillsammans med teknologer och i våras var det dags för examens­arbetet. I samma veva närmade sig Lundakarnevalen. Redan i februari 2009 blev jag invald i karnevalskommittén som biljettchef. Vi i kommittén jobbade med att tillsätta sektionschefer, locka sponsorer och fixa upphandlingar med myndigheter och företag. Som biljettchef upphandlade jag även ett biljettsystem och tillsatte en ledningsgrupp för min sektion. Sedan var det dags för oss att förverkliga alla planer för hur Biljetteriet, som det heter, skulle skötas. Vi ledde 140 personer som valt att engagera sig i Biljetteriet och skulle på ett så smidigt sätt som möjligt sälja de 65 000 biljetterna. Nytt för i år var internetförsäljning och att alla biljetter skulle ha en unik streckkod.

Själv tvivlade jag aldrig på att det var möjligt att både skriva exjobb och delta i karnevalskommittén, det värsta var alla som tvekade åt mig. Jag vet inte hur många gånger jag fick höra att det skulle bli omöjligt att plugga 9-17 och sedan ägna kvällarna, och i många fall nätterna, åt karnevalsarbete. Men jag tror benhårt på att det går att kombinera det mesta, bara viljan och engagemanget finns. Självklart har det varit en tuff tid, men jag ångrar det inte en sekund.

Jag har sett studietiden som en period då jag har en chans att testa saker som annars inte är möjliga. Att ha kombinerat min teoretiska utbildning med ideella engagemang har gett mig mycket och under resans gång har jag träffat många fantastiska människor. Att arbeta med Lundakarnevalen är kulmen av alla evenemang som du kan delta i som student i Lund. Det har varit förbannat kul och på köpet har jag fått praktiska kunskaper i organisationsförmåga, problemlösning och inte minst en inblick i hur viktigt det är med motiverade medarbetare.

5 000 studenter  jobbar helt ideellt med karnevalen och det vi i kommittén kan ge tillbaka är fest och skratt. I biljettsektionen hade vi inte ett enda bortfall under karnevalen och det är ett väldigt gott betyg. Men det bästa jag tar med mig från min tid i Lund är att allt är möjligt om du själv tror på det. Oavsett om det handlar om att kombinera kurser eller att jobba dygnet runt en hel termin.”