Det moderna samhället och streamingtjänster
14 Sep 2020 kl: 00:00

Det moderna samhället och streamingtjänster

Vid det här laget bör in princip alla människor världen över veta vad streaming och streamingtjänster är för något. Det växande intresset för såväl internetanvändning och olika hemsidor online har skapat en enorm efterfrågan på just tjänster via internet, inte minst streamingtjänster av olika slag. 

Streamingtjänsternas framgångssaga

I och med att det tekniska samhället och onlinevärlden växer sig större för varje dag som går blir det också en naturlig följd att mer och mer av våra vardagliga intressen ska kunna tillfredsställas via våra digitala enheter. Världen ser helt enkelt ut på ett annat sätt idag, och det till streamingtjänsternas fördel.

Olagliga gratissajter för nedladdning

Fram tills för bara några år hörde det däremot inte till ovanligheten att man laddade ner gratis streamingmaterial via olagliga hemsidor. Det kryllade av olika plattformar där man utan problem fick tillgång till en uppsjö av såväl gamla som nya filmer, serier och program, det vill säga utan att man varken behövde ett konto eller betala något.

Ni har kanske till exempel hört talas om streamingsidan Nyafilmer HD? Det är en gratis sajt som erbjuder nedladdning av streamingmaterial utan kostnad, och den används fortfarande idag. Precis som många av de liknande konkurrenterna behöver du varken ett konto eller göra någon betalning för att få tillgång till materialet, och det gäller för alla.

Nackdelen med en sida som Nyafilmer är att kvalitén på de allra flesta filmer, serier och program är otroligt dålig. Det gäller ofta också hela sidan överlag. Utbudet är brett och varierande och framförallt gratis. Men, då får man också leva med att undertexterna inte hänger med, eller att de ens existerar.

Kvalité för kostnadsfri kvantitet – då vände skeppet

Som tur är har det hänt mycket bara de senaste åren. Allt fler av dessa olagliga sidor för nedladdning av har fått lägga ner på grund av striktare regleringar och ändrade lagar, samtidigt som allt fler lagliga streamingtjänster har dykt upp på marknaden. Med bättre alternativ väcks andra tankar och intressen hos folk.

Utvecklingen av de lagliga streamingtjänsterna har alltså lett till att många valt att prioritera kvalité till en liten kostnad före kvantitet och gratistillgångar. Streamingtjänsterna som finns att tillgå idag erbjuder enormt generösa utbud, håller hög kvalité, är lagliga att använda, och alla funktioner funkar som det ska. För att få obegränsad tillgång till det får du betala en ytterst liten summa – värt!

Tjänster som Netflix, Viaplay och Cmore har spelat store roller i utvecklingen som tagit oss och världen av streaming framåt. Idag kan alla streama lagligt och ha obegränsad tillgång till världens alla filmer, serier och program var du än är.

Bland annat har Cmore en egen tjänst för filmer, CMORE film, där utbudet rent ut sagt är fantastiskt. Då tänker man ju att de olagliga sajterna borde ses som högst ointressanta med alla andra alternativ som både är mycket bättre, mer trivsamma att vistas på, och också tryggare.

Men, sen finns det ju alltid de som stannar kvar i gamla klaver trots att det finns bättre alternativ att välja. Det vill säga, det är fortfarande en hel del som vänder sig till de olagliga sajterna för gratis nedladdning av filmer och serier. Det har absolut tagit en vändning för det bättre, men vi är inte helt framme än.

Något som däremot försvårar det här ämnet en del är just hur man skiljer på vad som är lagligt och vad som är olagligt. Att streama gratis och få tillgång till helt nysläppta filmer må kännas lockande, men är det verkligen värt det i slutändan?

Det är inte heller helt ovanligt att man ser på streamingtjänster på samma sätt som man ser på dessa kostnadsfria nedladdningssidor – och det är just där som de skiljs åt som två helt olika världar. Så vad är egentligen skillnaden, och vad säger lagen?

Så säger lagen om streaming

Som vi precis var inne på så är det fortfarande en stor skara av världens befolkning som inte riktigt släppt tjänsten om gratis nedladdningssajter. Antingen anser man att det är värt att se på filmer och serier av urusel kvalité för att slippa betala, eller så har man helt enkelt inte förstått skillnaden mellan dessa och faktiska streamingtjänster.

Skillnaden är egentligen glasklar, men man kan behöva en förklaring för att förstå. En kostnadsfri neddladdningssajt, så som Nyafilmer HD, är en olaglig plattform i och med att de själva inte har rättigheterna att dela materialet.

Har du tillgång till att ladda ner, alltså inte bara streama, material utan kostnad innebär det oftast att sidans ägare inte fått godkänt från upphovsrättsinnehavaren som skapat verket. Trots att filmerna eller serierna streamas hundratusentals gånger får skaparen av materialet inte något betalt, och blir i vissa fall inte heller nämnd i sambandet. Det kallas då för olaglig streaming och är något som ofta äger rum på gratis nedladdningstjänster, bland annat då Nyafilmer.

Om du istället streamar från en streamingtjänst som Netflix, Viaplay eller Cmore har tjänsten i sig fått godkänt från upphovsrättsinnehavaren att låta andra ta del av materialet. Det innebär att skaparen av verket fått credd, att hen får betalt varje gång materialet visas, samt att allt sker på lagliga grunder enligt upphovsrättslagen – det är laglig streaming!

Upphovsrättslagen – vad har den med streaming att göra?

Upphovsrättslagen är den lag som finns till för att skydda litterära och konstnärliga verk. I och med att filmer, serier och program av olika slags ses som originella skapelser anses de tillhöra kategorin av konstnärliga verk. Alltså ska dessa skyddas av upphovsrättslagen och ge skaparen ett aktivt val i huruvida materialet ska delas.

När man pratar om upphovsrättslagen brukar man dela upp det hela i två delar; ekonomisk rätt och ideell rätt. Det är den frågan om den ekonomiska rätten som ser till att upphovsrättsinnehavaren, det vill säga skaparen av verket, får bestämma hur det får användas, samt om kopiering är tillåten.

I och med den ideella rätten har upphovsrättsinnehavaren också den fulla rätten att få credd, det vill säga bli namngiven i samband med att verket visas upp eller används av någon annan. Där ingår även regleringen om hur verket får ändras. När olaglig streaming sker är materialet inte godkänt att delas enligt upphovsrättslagen, och det har man inte rätt till!

Olaglig streaming – detta ska du hålla dig borta från

Med tanke på att det idag finns så många olika sidor att streama både filmer, serier och andra program ifrån kan det vara svårt att hålla reda på vad som är olagligt och inte. Det är inte helt självklart vilka sidor som erbjuder laglig streaming och vilka sidor där nedladdningen helt enkelt bryter mot lagen.

Och egentligen finns det ingen heltäckande guide som listar alla streamingsajter i hela världen och uppger vilka som är lagliga och inte (inte vad jag vi om i alla fall!). Något som däremot finns är den svenska sidan streamalagligt.se. Den är skapad av patentverket och innehåller en lista på alla svenska sidor med lagligt innehåll för streaming och nedladdning.

Utöver att besöka den sidan finns det vissa riktlinjer som du kan kolla efter för att få en uppfattning om sidan i fråga erbjuder laglig streaming. Dessa är:

  • Kvalitén på sajtens utbud – hur är det att kolla på filmerna? Funktioner – finns det undertexter? Är de rätt? Finns det flera språk? Hur ser titlarna ut på filmerna/ serierna?
  • Är filerna trycka med symboler på bilden?
  • Streamingfiler som heter ”screener” är aldrig lagligt!
  • Är sidan otydlig, rörig och allmänt sunkig?
  • Står det att du ska ”ladda ner” materialet?
  • Dyker det upp pop-up fönster och annonser?

Som vi tidigare varit inne på så är kvalitén på olagliga nedladdningssidor ofta otroligt dålig, vilket ofta gäller både filmen i sig och de olika funktionerna som hör där till. Det vill säga, filmen är ofta brusig, undertexterna hänger inte med (om det ens finns), översättningen kan vara felaktig, och det brukar inte finnas så många språk att välja mellan.

Sidorna brukar också överlag ha en allmänt dålig kvalité och tråkig vibe. Det är ofta rörigt och otydligt, och de ger ofta ett oseriöst intryck redan vid första anblick. På olagliga streamingsajter finns det sällan en vanlig ”play-knapp” där du direkt kan börja kolla på filmen.

Istället kan det stå att du ska ladda ner materialet för att kunna titta på det. Eller, så får du upp ett pop-up fönster som tar dig någon annan sida med reklam eller annonsera. Sådant kan även dyka upp på sidan utan att du själv gjort något. Se upp för det!

En annan varningsklocka av hög rang är om titlarna på de olika filmerna och serierna ser lite halvdana ut. I vissa fall är de felstavade, innehåller ord som de inte brukar, eller så heter de helt enkelt något annat än de egentligen gör. Om filerna dessutom har tryckta symboler på bilderna kan du vara säker på att du är inne på en olaglig sida.

Skulle det också visa sig att den sajt du är inne på erbjuder dig att kolla på de absolut senaste nysläppen som knappt inte ens visats på bio finns det ingen tvekan om vad som gäller där. Är allt material också gratis kan du känna dig stensäker. Nyafilmer ackompanjeras med sajter som Swefilmer och Dreamfilm när det kommer till jättar inom olaglig streaming!

Vad händer om du streamar olagligt?

Hur lockande det än kan kännas att streama olika filmer och serier utan att behöva betala ett minsta korvöre så är det inte värt den risk det innebär i slutändan. Lagarna och reglerna kring streaming har blivit väldigt mycket hårdare, och skulle du bli påkommen med att ladda ner material från olagliga sidor kan du få höga böter.

När du laddar ner olagliga streamingmaterial bidrar du även till att de som skapat verken inte får någon som helst uppskattning för dem. Upphovsrättsinnehavaren, det vill säga skaparen och den som äger materialet, får inte något betalt och blir inte heller namngiven.

Du vill väl inte vara en bidragande faktor till att nya slående filmer inte längre kan produceras? Det må låta överdrivet, men det är faktiskt något som olaglig streaming skulle kunna leda till om det accelererar ännu mer. Och så känns det ju såklart mycket trevligare och tryggare att streama lagligt, eller hur?

Så ser en laglig streamingsida ut

Hos streamingtjänster som erbjuder laglig streaming av film och serier, så som Netflix, HBO, Viaplay, Cmore och så vidare, sker streamingen på ett annat sätt. Sidorna överlag är snyggare, ger ett seriöst intryck och känns trivsamma att vara på. Allt är tydligt och det känns äkta.

Där måste du ofta också teckna ett abonnemang för att få tillgång till det utbud de erbjuder. Alla funktioner fungerar, kvalitén är hög, de finns en tydlig struktur som gör det enkelt att ta sig fram, och all information är rätt. Det finns sällan annonser på sidan, det dyker absolut inte upp po-ups, och du ska inte behöva ladda ner materialet.

Kan jag streama film och serier gratis och lagligt?

Sen finns det vissa undantag även här såklart, det vill säga alternativ som kan passa dig som gillar att streama gratis men ändå inte vill göra något olagligt. Det finns faktiskt en del lite mindre sidor som du kan ta del av där du kan streama en del av materialet kostnadsfritt.

En sådan tjänst är exempelvis SVT-Play och Dplay, samt Youtube. Trots att det är kostnadsfritt har sajterna enligt upphovsrätten fått tillgång till att visa allt material, så vida det inte laddas ner utanför sidan.

För dig som vill ha tillgång till ett större utbud än bara några få titlar här och där finns det däremot väldigt många streamingtjänster som erbjuder generösa abonnemang till en väldigt liten slant. Möjligheterna för olika abonnemang och prisplaner blir också fler och fler ju större efterfrågan blir.

Somliga prispaket ligger för under hundringen per månad, och trots det får du tillgång till en uppsjö av såväl filmer, serier, tv-program och annat underhållningsmaterial. På köpet slipper du störande annonser, dålig kvalité, felaktiga information, och det känns överlag mer ordnat och lättare att söka sig fram. Det gäller bara att du ska hitta rätt streamingtjänst för dig!

Det är utan tvekan inte värt att riskera att streama från en olaglig streamingsajt bara för att inte behöva betala de där få extra kronorna varje månad. Det är inte bara kvalitén upplevelsen i sig som blir så väldigt mycket bättre på lagliga streamingtjänster. Det är även känslan, tryggheten och avsaknaden av krångel som också verkligen gör det värt att betala.