”Det jag gör gynnar andra människor – även i framtiden”
31 Maj 2016 kl: 00:00

”Det jag gör gynnar andra människor – även i framtiden”

Efter gymnasiet var Martin Peterzén Hagel osäker på vad han ville arbeta med, men han hade alltid varit intresserad av byggbranschen. Efter att ha rest runt i världen och jobbat på olika arbetsplatser hamnade han till slut på Sweco.

– Det var här som min strävan efter att jobba för ett högre syfte formades, berättar han.

Från Australien till Kina

Martins karriärresa började i Australien.

– Första året på min arkitektutbildning studerade jag vid University of Sydney. Under arkitektutbildningen fick jag praktik på Sweco i Uppsala. De erbjöd mig dessutom jobb under mitt sista studieår, och sedan dess har jag jobbat här. Jag tycker att det är en fantastisk arbetsplats och Uppsala är en stad där det händer mycket arkitekturmässigt.

Martin berättar att Sweco inte bara jobbar med svenska kunder.

– Just nu är jag involverad i ett projekt där vi jobbar åt en kinesisk kund. Vi på Sweco är kända för vårt hållbarhetsarbete, vilket blivit uppmärksammat på flera delar i världen, bland annat i Kina, vilket känns inspirerande. I Uppsala håller vi också på att rita hyresbostäder,i centralt läge. Här handlar det främst om yteffektiva 1:or och 2:or, perfekta för yngre människor, men också för de som pendlar och vill ha nära till centralstationen. Detta framtida bostadskvarter blir en naturlig fortsättning på innerstaden och kommer även bli en del av entrén till Uppsala. Detta medför så klart en extra utmaning, för mig som arkitekt, vilket känns väldigt spännande!

Framtidens städer

I Sverige och i andra delar av världen råder, som bekant, bostadsbrist. Här tar Sweco också sitt ansvar, menar Martin.

– I den här situationen är det väldigt viktigt att man tänker tillbaka i historien och se hur man löste problemen då, till exempel när bostäderna inom miljonprogrammet byggdes. Nu när man planerar nya bostäder är det viktigt att man tar vara på den kunskap man fått och använder den för att kunna tänka långsiktigt. Det spelar ingen roll om det är Kina eller Uppsala det handlar om, oavsett har vi ett stort ansvar då vi är med och formar framtidens städer och boende-
miljöer.

– Mitt jobb ger mig mycket tillfredsställelse. När jag först sökte praktik på större företag var det för att själv utvecklas. När jag valde Sweco gjorde jag det för att det finns ett högre syfte här. Jag kan bidra till något som inte bara gynnar mig själv utan andra människor, långt fram i tiden, avslutar Martin.